Meny

Nye samtaler om fredsplan for Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko viser fram russiske pass på sikkerhetskonferansen i München for å bevise at russiske soldater befinner seg i Ukraina. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlige ledere insisterer på at den fransk-tyske fredsplanen for Ukraina er siste mulighet til å hindre full krig i den østlige delen av landet.

Flere vestlige politikere, blant annet utenriksminister Børge Brende (H), framholder at de neste dagene vil bli helt avgjørende for Ukraina.

Søndag er det planlagt et nytt møte mellom Russlands president Vladimir Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande, som fredag drøftet det nye initiativet i Moskva.

Denne gangen foregår møtet på telefonen, og også Ukrainas president Petro Porosjenko skal delta. Han har gitt forslaget full støtte samtidig som han har langet ut mot Russland, som han mener har sendt tusenvis av soldater over grensen for å hjelpe de prorussiske separatistene.

Merkel har tonet ned sjansene for suksess under den internasjonale sikkerhetskonferansen i München denne helgen, samtidig som hun har avvist at våpenleveranser til regjeringen i Kiev vil føre noe godt med seg.

Den finske forskeren Hanna Smith ved Alexanderinstitutet ved Helsingfors universitet sier at de nye forhandlingene gir et glimt av håp.

– Merkels ordvalg er konstruktive, og de gir Russland den status som landet har villet ha. Dette gir Russland muligheten til å se ut som en vinner og fremstå som sterk i sine egne medier. Man taper ikke ansikt, og det har vært det viktigste for Russland og Putin, sier hun til nyhetsbyrået FNB. (©NTB)

Populært