Meny

Valget i Nigeria blir utsatt i seks uker

Nigerias president Goodluck Jonathan på at valgmøte i Yenagoa. Han jobber for å bli valgt på nytt. Foto: Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Nigeria blir utsatt i seks uker til 28. mars på grunn av Boko Harams herjinger i nord, opplyser landets valgkommisjon.

Valgkommisjonens leder Attahiru Jega sa på en pressekonferanse lørdag kveld at de militære lederne hadde bedt om utsettelsen fordi soldater ikke ville være tilgjengelig nå på grunn av operasjonene mot Boko Haram.

De militære sjefene sier at de trenger mer tid til å sikre områder som er under Boko Harams kontroll.

Det har vært bekymring for at folk ikke ville kunne delta i valget i områdene som kontrolleres av Boko Haram, som kaller valg uislamsk.

Valgmateriale

Tidligere er det meldt at tusener av valgsedler ikke ville nå fram til valglokalene rundt om i landet i tide til valget om det ble holdt 14. februar som planlagt.

– Dersom sikkerheten til personellet, velgerne, valgobservatørene og valgmaterialet ikke kan garanteres, vil livene til uskyldige unge menn og kvinner og utsiktene til et fritt og troverdig valg bli satt i fare, sa Jega.

President Goodluck Jonathan ligger i hard kamp med den viktigste opposisjonskandidaten, Muhammadu Buhari. Men en utsettelse kan gagne Jonathan, tror analytikeren Dawn Dimolo.

Regional styrke

Nigerias militære styrker har de siste ukene trappet opp operasjonene mot Boko Haram, og lørdag ble fire afrikanske land enige om å slutte seg til Nigerias kamp.

Benin, Kamerun, Niger, Nigeria og Tsjad er enige om å bidra med 8.700 soldater, politi og sivile som skal settes inn i kampen mot ekstremistgruppa Boko Haram.

Partene ble enige om den regionale styrken lørdag, på den avsluttende dagen av en tre dager lang konferanse i Kameruns hovedstad Yaoundé.

På konferansen har Nigeria og mange av nabolandene drøftet trusselen fra Boko Haram.

Ekstremistgruppa har hovedsakelig gjennomført angrep i det nordøstlige Nigeria. Men den siste tiden har den også stått bak flere blodige aksjoner i blant annet Kamerun og Niger. (©NTB)

Populært