Meny

Fem hundekjørere og en scooterkjører savnet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter press fra politiet har ledelsen i Femundløpet besluttet å avbryte løpet. I tillegg til fem hundekjørere er også en snøscooterfører savnet i fjellet.

– Femundløpet 2015 avlyses på bakgrunn av situasjonene i fjellet. Vi har på det nåværende tidspunkt flere krevende utfordringer gående, opplyser Femundløpets ledelse i en melding på løpets hjemmeside.

Elleve snøscootere og en beltevogn startet i 5-tiden letingen etter to av de tre ungdommene som fortsatt er savnet like sør for Røros. To hundekjørere i seniorklassen er fortsatt savnet i Rendalen. I tillegg opplyser ledelsen søndag morgen at også en scooterkjører er meldt savnet.

– En av Femundløpets scooterkjørere har kjørt seg fast og lagt seg i scooterhengeren. Han informerte om dette per SMS. Vi har ikke lykkes med å opprette kontakt med ham gjennom natten og har bedt Hedmark politidistrikt om hjelp til å lokalisere ham, opplyser løpsledelsen.

– Det er også kommet sterke signaler fra stabsledelsen i Sør-Trøndelag og Hedmark politidistrikter om at løpet bør avsluttes, sier de videre.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge vurderer å sette helikopter inn i leteaksjonen.

– Vi vurderer å flytte Sea King-helikopteret fra Ørlandet litt nærmere leteområdet slik at vi er klare til å fly inn når været tillater det, sier redningsleder Jan Lillebø til Arbeidets rett søndag i halvtitiden.

To letelag

De savnede ungdommene har ligget værfast i fjellet i Os kommune Hedmark, bare et lite stykke sør for fylkes- og kommunegrensa til Sør-Trøndelag og løpets start- og målpunkt i Røros.

– Vi har satt i gang med to nye lag. Det ene laget består av en beltevogn og tre snøscootere, i det andre er det åtte snøscootere med totalt ti personer. De tar seg opp til to av ungdommene som man ut fra GPS-signalene tror befinner seg ganske nær hverandre. Vi får håpe det står bra til med dem, sier redningsleder Erik Willassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Den siste som ble funnet, er ei 15 år gammel jente som var den av ungdommene som var lengst nede i fjellet. Jenta ble funnet ikke lenge etter klokka 3. Hun er i god behold, opplyser operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.

To av de andre savnede ungdommene er også rundt 15 år, mens den siste er 17, sier Pedersen til VG.

Funnet i Rendalen

I tillegg til de fire ungdommene har to utlendinger og en 41 år gammel nordmann ligget værfast i Rendalen helt sør ved løpets vendepunkt. En av disse ble funnet i 2-tiden natt til søndag.

– Den ene savnede er funnet av Røde Kors og er i god behold. Vi har hatt kontakt med de to siste, og de har det forholdsvis bra, opplyste operasjonsleder Kjartan Waage i Hedmark politidistrikt til NTB tidligere natt til søndag.

Røde Kors har hatt GPS-sporing på alle de tre hundespannene i Rendalen, og alle gravde seg ned i påvente av å bli hentet ut, sier Waage.

Været under Femundløpet har vært så dårlig at selv de erfarne mannskapene fra Røde Kors på et tidspunkt måtte trekke seg ut. Den elendige sikten gjorde at snøscooterne kjørte med tau mellom seg.

Ifølge løpets ledelse hadde de fire ungdommene lagt seg til i fjellsekkene sine i sledene for å skjerme seg for været. De tre ungdommene som fortsatt er savnet, befinner seg nær Narskaftet mellom Tolga og Røros. Løpsledelsen opplyser at ungdommene er vant med fjellet, og at de er godt utstyrt for utfordringene fjellet kan by på.

Utsatt i to timer

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hver vinter. Løpet starter i Røros og hundespannene kjører gjennom hele åtte kommuner i Sør-Trøndelag og Hedmark, før de returnerer til målgang i bergstaden.

Blant dem som har deltatt i løpet, er også villmarkskjendisen Lars Monsen. Monsen og en rekke andre hundekjørere fikk så store problemer i uværet og de store snømengdene i sporet at de måtte pakke seg inn i vindsekker og vente.

Forholdene har vært så ille at også løypemannskapene på snøscooter tok inn på utedoer i området lørdag kveld, skriver Arbeidets Rett. (©NTB)

Populært