Meny

«Ole» mørkla halve Norge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 50.000 personer fra Midt-Norge til Troms var strømløse lørdag kveld som følge av ekstremværet «Oles» herjinger. Det er foreløpig ikke meldt om personskader i landsdelen.

Ut fra oversiktene til Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) er i overkant av 24.000 kunder uten strøm. Dette utgjør om lag 50.000 personer fra Midt-Norge til Troms. Lofoten er mest berørt. Det meldes også om strømbortfall i blant annet Harstad og Andøy.

Ferje- og flytrafikk ble lammet og politiet ba folk holde seg inne da ekstremværet «Ole» rammet Nord-Norge. I Vestvågøy måtte to familier forlate hjemmene sine.

Ifølge politiet måtte de to familiene, totalt åtte personer, dra fra hjemmene sine i Vestvågøy kommune lørdag på grunn av store materielle skader.

Utover lørdag kveld beveget uværet seg nordover og traff Troms og Finnmark.

Se også: Takplater løsnet fra hotell i Bodø

Avtagende

Fungerende politimester Magne Hugo Nilsen i Midtre Hålogaland politidistrikt sier at flere broer og veier i distriktet er stengt og at ferjesamband er innstilt.

– Vi anmoder befolkningen om å holde seg innendørs og være forberedt på plutselige væromslag. Det er ikke tilrådelig å kjøre bil i store deler av politidistriktet, sier Nilsen.

Et ektepar har fått bistand fra brøytemannskap med å komme seg fra boligen sin på Laupstad i Vågan kommune, og er brakt i sikkerhet hos familie. Både veien frem til huset og taket på boligen har fått hard medfart i uværet.

Sjekk været der du er

«Ole» ser ut til å ha avtatt i deler av politidistriktet, men politiet sa lørdag kveld at det fortsatt ikke var tilrådelig å kjøre bil. Strømførende ledninger og gjenstander kan fortsatt ligge over og i veibanen flere steder.

Se også: Her treffer «Ole» Sortland

Sperret av Bodø

I Bodø sperret politiet av mange sentrumsgater med hjelp fra Sivilforsvaret. Det knyttet seg svært høy risiko til å bevege seg utendørs mens «Ole» feide over byen, ifølge operasjonsleder Elisabeth Eide i Salten politidistrikt.

– Vi har takstein og takplater som blåser av takene og ramler ned på gata. Derfor sperrer vi sentrumskjernen for all trafikk. Vi vil absolutt ikke ha noen ferdsel der nå, sier hun til NTB.

Les også: Asylmottak evakuert på grunn av uværet

Sivilforsvaret passet på at ingen kjørte inn i avsperrede sentrumsgater. Mye snø ble virvlet opp fra bakken, det var dårlig sikt i byen og i gatene var det flere knuste vinduer å se.

På Bodø lufthavn ble all trafikk innstilt på grunn av uværet. Widerøes flyginger ble først innstilt frem til klokken 15, og det samme gjaldt SAS' fly til og fra Oslo lørdag ettermiddag.

Tverlandsbroen inn til Bodø ble en periode stengt på grunn av uværet, noe som førte til at ingen biler kom ut eller inn av byen.

På grunn av mye regn og stor snøsmelting advarte NVE også mot stor fare for jord- og sørpeskred i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Les også: Bodø isolert på grunn av uværet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært