Meny

Ingen stans i kampene i Ukraina

DEBALTSEVE: Russiske og ukrainske offiserer i gatene i Debaltseve i Ukraina.(Foto: AFP PHOTO/ VOLODYMYR SHUVAYEV / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen i det østlige Ukraina fortsetter med full kraft mens Russland vurderer en fransk-tysk fredsplan. Separatistene trapper opp på alle fronter, melder regjeringen i Kiev.

I løpet av de siste 24 timene er fem ukrainske soldater drept og 26 såret, opplyste en talsmann for det ukrainske militæret lørdag.

I samme periode er seks sivile drept i regjeringskontrollerte områder, mens én sivil er drept i opprørsbastionen Donetsk, sier tjenestemenn fra begge sider av konflikten til nyhetsbyrået AFP.

Ukrainsk militære framholder at russiskvennlige separatister ser ut til å samle troppene for å iverksette nye offensiver mot den viktige jernbanebyen Debaltseve og havnebyen Mariupol.

Separatistene har de siste ukene tatt kontroll over enda flere områder øst i landet og fortsatte natt til lørdag å skyte mot stillingene til den ukrainske regjeringshæren og mot flere regjeringskontrollerte befolkningssentre, melder nyhetsbyrået Interfax-Ukraina.

Les også: Lavrov tror Ukraina-avtale er mulig

Mange ofre

Over 5.000 mennesker, blant dem sivile, separatistopprørere og 1.500 ukrainske soldater, er drept i den ti måneder lange konflikten. Kampene de siste dagene har igjen ført til at mange mennesker har måttet forlate hjemmene sine og alt de har. Ødeleggelsene skal være svært store.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande var fredag i Moskva der de la fram et nytt fredsforslag for president Vladimir Putin.

Forslaget ble lørdag ønsket velkommen av lederen for utenrikskomiteen i nasjonalforsamlingens underhus, Statsdumaen.

– Fred er mulig

– Samtalene mellom Merkel, Hollande og Putin gir freden en sjanse, skriver Aleksej Pusjkov på Twitter.

Samtidig framholder han at det fransk-tyske initiativet står i kontrast til det han mener er mer kompromissløse holdninger hos Ukrainas president Petro Porosjenko og USA.

– Porosjenko er bare i stand til å sende granater. USA er i stand til å nøre oppunder krig, men ikke til å fremme fred, sier Pusjkov.

Populært