Meny

Strømløst og vindfullt i nord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinden er i ferd med å ta seg opp ytterligere langs kysten av Trøndelag.

Rundt 5.000 mennesker er uten strøm på grunn av stormen som herjer i Midt- og Nord-Norge. NVE tror flere vil lide samme skjebne utover dagen.

Ut fra NVE s oversikter er i overkant av 2.300 kunder uten strøm, og det utgjør drøyt 5.000 personer. Strømstansen rammer først og fremst Sør-Trøndelag og Troms.

I Troms har ytterligere 4.000 kunder vært uten strøm, men disse har fått strømmen tilbake. NVE forventer at antall kunder uten strøm vil øke utover dagen.

– NVE følger situasjonen tett. Man må være forberedt på strømutfall, og at værforholdene kan medføre at gjenopprettingen vil bli krevende. Ellers har NVE per nå ikke mottatt rapporter om at viktige samfunnsmessige funksjoner er berørt av strømbrudd, heter det i en pressemelding.

Takplater

Ifølge Salten politidistrikt er det kommet meldinger om flere løse takplater og beslag på bygninger i distriktet. På grunn av uværet er det ikke mulig å dra ut og sikre alle de løse gjenstandene, derfor ber politiet folk om å passe seg.

I Midtre Hålogaland melder politiet at takplater har løsnet både fra en Esso-stasjon, fra et hus og et drivhus på Leknes.

Les også: Se stormen «Ole» minutt for minutt fra Bodø

Sterkest i Salten

– I løpet av den siste timen har det vært observert nordvest full og sterk storm på kysten nord i Trøndelag, i Nordland og i Troms, meldte Meteorologisk institutt like etter klokka 11.

Den sterkeste vinden ventes nå i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms, der det kan komme perioder med nordvestlig og nordlig orkan 33 meter per sekund.

Nordøyan fyr i Vikna i Nord-Trøndelag målte i morgentimene en gjennomsnittlig vindhastighet over 10 minutter på 30 meter i sekundet, ifølge Adresseavisen.

Stengte veier

Vegvesenet meldte dessuten om en rekke stengte veier og ferjesamband i de fire fylkene. Det er også meldt om forsinkelser i flytrafikken.

I Troms mistet nesten 4.000 kunder på Senja og i Malangen strømmen natt til lørdag. Også Gratangen og Kaldfjord utenfor Tromsø opplevde korte utfall på et par minutter i samme tidsrom, opplyser Kraftforsyningens Distriktssjef (KDS). Det ble jobbet utover formiddagen med å gjenopprette strømforsyningen, og KDS antar at situasjonen skal være tilbake til normalt innen klokka 13.

Både strøm- og telefonselskaper har satt opp ekstra beredskap før uværet, og mange kommuner har kriseteam i beredskap.

Stengte gater

Flere gater ble sperret av etter at takplater løsnet fra Scandic Hotel Havet i Bodø natt til lørdag, da vinden begynte å ta tak. Hotelldirektør Henry Hansen har håp om at hotellet snart skal bli skjermet for de verste vindkastene.

– Vinden skal dreie nordøst, og da vil den ikke få tak på samme område, sier han til NTB.

Han forklarer at fasaden er bygd av glass og skal tåle det dobbelte av orkan, men at vinden fikk tak i et metallbeslag som da løsnet. Derfor valgte politiet å stenge gatene i tilfelle flere beslag skulle løsne.

Lavtrykkssenteret er lørdag formiddag i ferd med å komme inn over Vesterålen og Sør-Troms og beveger seg østover. Sør for og vest for lavtrykket blir det veldig sterk vind, varsler meteorologene. Lørdag kveld ligger lavtrykket over Nord-Finland, og i løpet av kvelden vil vinden avta.
Populært