Meny

USA trapper opp mot meslingepidemi

MESLINGER: Slike plakater retter seg mot barnefamilier for å gi dem lettforståelig informasjon om meslinger. (Foto: AP Photo/Eric Risberg / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenter ved alle ti avdelinger av det statlige California-universitetet må i framtiden kunne vise at de er vaksinert mot meslinger, kusma, røde hunder og andre sykdommer.

I henhold til en ny helseplan som er utarbeidet som følge av en serie meslingutbrudd den siste tiden, må alle de 233.000 studentene også testes for tuberkulose fra neste år. Fra før kreves det bare at de er vaksinert mot hepatitt.

Politikerne og helse- og utdanningsetatene både på det lokale og det nasjonale nivå har plutselig oppdaget at de må reagere når meslinger igjen har gjort sitt inntog, 15 år etter at man trodde sykdommen på det nærmeste var utryddet i USA som følge av effektive og vellykkede vaksineringsprogrammer.

Les også: Obama ber foreldre vaksinere barna sine

Startet i Disneyland

Over 100 mennesker i California og flere titall personer i 19 andre delstater er smittet av den svært smittsomme sykdommen etter at det første utbruddet kom i Disneyland i Los Angeles i desember. Blant de nylig smittede er fem spedbarn i Chicago som ennå ikke var gamle nok til å bli vaksinert.

I et av de største skoledistriktene i New Mexico, Santa Fe-området, har myndighetene lagt ned forbud mot at barn som ikke er vaksinert, får komme på skolen.

Skolesjefen sendte ut beskjed til alle foreldre om at alle barn som ikke har vaksineattest eller offentlig godkjent unntak av medisinske eller religiøse grunner, vil bli nektet adgang til skolen.

Lover mot vaksinenekt

Meslingutbruddene har fått politikere i California, Oregon og Washington til å vurdere ny lovgivning som vil gjøre det vanskeligere for foreldre å la være å vaksinere sine barn.

Politikere i Kongressen og flere mulige presidentkandidater om to år har også kastet seg inn i debatten om foreldre skal ha rett til å nekte å vaksinere sine barn av frykt for bivirkninger.

Mange politikere er bekymret over en økende tendens til at foreldre lar være å vaksinere sine barn, blant annet av frykt for at vaksinen kan føre til autisme. Den frykten lever videre trass i at teorien er avvist som fullstendig falsk av vitenskapen.

En måling i USA viser at 86 prosent av forskerne i helseområdet mener at MMR-vaksinen burde være påbudt for alle.

Rundt 90 prosent

Man regner med at over 90 prosent av en befolkning skal være vaksinert for at det ikke skal oppstå epidemier.

Uvaksinerte barn utsetter mennesker som ikke er vaksinert, som spedbarn, eller ikke kan vaksineres av medisinske grunner, for stor risiko.

Epidemien som oppsto i Disneyland er sporet tilbake til én smittet person som kom til USA fra utlandet og besøkte Disneyland i desember.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært