Meny

Bodø isolert på grunn av uværet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tverlandsbrua inn til Bodø er stengt på grunn av uværet. Dermed kommer ingen biler ut eller inn av byen. Samtidig står all flytrafikk.

– Det er ingen omkjøringsmuligheter, opplyser operasjonsleder Elisabeth Eide ifølge Avisa Nordland.

Det er ikke noen fysisk sperring over broen, men det vil komme varsel om at den er stengt. Hvor lenge den vil være det, kan hun ikke si noe om.

Flytrafikken i Bodø lufthavn er også innstilt på grunn av uværet. Widerøes flyginger er innstilt frem til klokka 15 foreløpig, og det samme gjelder SAS' fly til og fra Oslo lørdag ettermiddag. De reisende bes følge med på Avinors nettside.

Bakgrunn: Ekstremværet «Ole» dundret inn over Nord-Norge

Venter

– Det er stille før stormen. Vi har rådet publikum til å holde seg innendørs hvis man ikke har noe presserende å gjøre ute, sier operasjonsleder Espen Fagervold i Salten politidistrikt til NTB natt til lørdag.

Han forteller at politiet har jobbet intenst det siste døgnet med å forsikre seg om at særlig løse gjenstander på byggeplasser er forsvarlig sikret og vil tåle den voldsomme vinden som er ventet.

– Vi har hatt noen runder rundt på byggeplasser og sett at ting er sikret. Det er gjort veldig mye godt arbeid av både offentlige og private, sier operasjonslederen.

Se også: Her treffer «Ole» Sortland

Orkan

Allerede torsdag sendte Meteorologisk institutt ut sine første varsler om ekstremværet som har fått navnet Ole. Klokka 1 natt til lørdag, kun få timer før uværet rammer de to fylkene spesielt hardt, tyder alt på Ole vil feie inn over kysten i store deler av Nord-Norge med full kraft.

Meteorologisk institutt melder nå at det er Salten, Lofoten og Vesterålen som vil få den kraftigste vinden og de høyeste bølgene. Her er det snakk om sterk storm allerede på morgenkvisten, men vinden vil øke og gi perioder med nordvestlig vind opp i 33 sekundmeter allerede på formiddagen. Det tilsvarer orkans styrke på Beauforts skala. Vindkastene lørdag kan komme opp i 45 meter per sekund.

Sjekk været der du er

Ekstremværet rammer også Trøndelag i sør og Troms i nord. I Trøndelag, Helgeland og Saltfjellet vil ikke vinden komme opp i orkans styrke, men man må likevel regne med sterk storm, som er nivået under. Også her kan vindkastene komme opp i 45 meter per sekund. Dette gjelder også for Ofoten.

Se også: Takplater løsnet fra hotell i Bodø

25 meter høye bølger

Også i de sørlige delene av Troms må folk belage seg på orkan, men først utpå ettermiddagen.

Den voldsomme vinden gjør at bølgene kan tårne seg opp til høyder opp mot 25 meter. Ikke uten grunn ble derfor alle de rundt 20 innbyggerne på øya Givær i Vestfjorden i havgapet utenfor Bodø evakuert fredag.

I gjennomsnitt vil bølgene ha en høyde på 12-14 meter. Bølgene vil bygge seg godt opp også andre steder.

– Det blir også høye bølger inn mot kysten, og i kombinasjon med flo kan dette gi lokale oversvømmelser i kyst- og fjordstrøk, heter det i varselet for Salten, Lofoten og Vesterålen. I Troms ventes enkeltbølger på 18-20 meter.

Les også: Asylmottak evakuert på grunn av uværet

Beredskap

Med store deler av Nord-Norge mørklagt friskt i minnet etter voldsomt uvær for en drøy uke siden, har kraftselskapene høynet beredskapen betraktelig. Men folk må likevel forberede seg på at strømmen kan forsvinne, opplyser Nord-Salten Kraft.

Også i Troms har man kalt inn både montører og ingeniørvakter for å være i stand til å ta seg av eventuelle problemer med kraftforsyningen ut til de tusen hjem. Det er særlig faren for ising på linjene og påfølgende strømbrudd som bekymrer, sier distriktssjef Arvid Åsmo hos Troms Kraft.

Også Telenor har hevet beredskapen. Selskapet frykter at ekstremværet vil kunne slå ut både strøm- og teleinstallasjoner, og har styrket bemanningen for å stå så godt rustet som mulig.

Farlig i fjellet i Sør-Norge

Selv om det er i nord at været karakteriseres som et ekstremvær, blir det stormfullt også i fjellet i Sør-Norge lørdag. Det vil blåse full storm, og på de høyeste toppene kan det blåse orkan, i tillegg til at det vil komme snø. Det blir altså et ufyselig vær.

– Det vil rett og slett være farlig å oppholde seg i fjellet på lørdag. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at alle veiene blir stengt. Å dra på hytta for å stå på ski er ikke noen god idé, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Det er bare en snau måned siden ekstremværet Nina rammet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Etter at den svært kraftige vinden hadde gitt seg, meldte forsikringsbransjen om 7.000 rapporterte skader for til sammen rundt 350 millioner kroner.

Populært