Meny

– Konstruktive fredssamtaler om Ukraina i Moskva

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet mellom Vladimir Putin, Angela Merkel og François Hollande om en ny fredsplan for Ukraina beskrives som konstruktivt, og de skal ha nye samtaler igjen på søndag.

– Arbeidet er nå i gang for å få til et mulig felles dokument som kan få realisert Minsk-avtalen, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov fredag kveld etter at møtet mellom den russiske presidenten, den tyske statsministeren og den franske presidenten var ferdig ved 22-tiden norsk tid.

Både Peskov og talspersonene for Merkel og Hollande beskriver møtet som konstruktivt, og Merkels talsmann sier dokumentet det nå arbeides med, skal inneholde forslag fra både Putin og fra den ukrainske presidenten Petro Porosjenko

Ifølge Peskov skal de tre ha et telefonmøte søndag. Det møtet skal trolig også Porosjenko delta på.

Lave forventninger

Merkel og Hollande ankom Moskva fredag kveld og dro rett til Kreml der de møtte Putin. Det fem timer lange møtet foregikk bak lukkede dører, og ifølge Peskov var det ingen andre delegasjonsmedlemmer som deltok.

Fredagens samtaler ble sett på som den siste muligheten til å få en løsning på konflikten i Øst-Ukraina, som har krevd over 5.300 liv siden den brøt ut i april i fjor.

Men forventningene var lave, noe Merkel ikke la skjul på før hun dro til Moskva.

– Vi vet det er helt i det blå om vi vil lykkes i å få til en enighet om våpenhvile under samtalene, sa hun da.

Ukjent innhold

Den nye fredsplanen er utarbeidet av Merkel og Hollande, men det konkrete innholdet i den er ikke kjent.

Merkel og Hollande var torsdag i Kiev der de drøftet planen med Ukrainas president Petro Porosjenko.

Han ga planen sin fulle støtte. Den støttes også av USAs president Barack Obama og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.
Populært