Meny

Anundsen grillet om asylbarnsaken:

Fortsatt kritisk for Anundsen etter asylhøringen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilliten til justisminister Anders Anundsen (Frp) ble ikke styrket av svarene til kontrollkomiteen – snarere tvert imot, ifølge KrFs Hans Fredrik Grøvan.

– Statsråden har erkjent at politikken for å bedre situasjonen til lengeværende barn ikke er blitt gjennomført. Hans posisjon er ikke styrket etter denne runden. Derfor er alle utfall av denne saken fortsatt helt åpne, sier Grøvan til NTB på spørsmål om han mener det er grunnlag for mistillit mot justisminister Anders Anundsen (Frp).

Det spørsmålet var det fredag kveld for tidlig å konkludere på, fastslo Grøvan og Venstres Abid Raja etter en lang dag med kritiske spørsmål om hvordan statsråden har fått nye politiske føringer om lengeværende asylbarn satt ut i livet. De to støttepartiene sitter med nøkkelen til Anundsens fremtid som statsråd. Det vil trolig sitte på vippen i et mistillitsvotum mot ham, hvis opposisjonen går inn for et slikt utfall.

– Det er mange alvorlige forhold som har kommet frem. Justisministeren har bidratt til å avklare noe, men enkelte forhold har ikke avklart, sier Raja.

Les også: Anundsen støttes av Frps mann i kontrollkomiteen

– Kunne vært klarere

Under en intens høring fredag vedgikk Anundsen at han skulle gjort mer for at instruksen om lengeværende asylbarn ble fulgt opp av politiet og at han skulle vært tydeligere i formidlingen av de nye retningslinjene. Han medgir at det han mener er «en klar politikkendring» har gitt tilsynelatende motsatt resultat av det som var tilsiktet.

– Jeg mener vi har gjort det vi kan for å sikre en politikkendring. Men jeg ser det er vanskelig å konstatere at politikkendringen faktisk har gitt resultat når man ser på tallene, sa Anundsen under høringen.

Han sikter til at det i andre halvår i fjor ble tvangsutsendt mange flere lengeværende asylbarn enn året før. Det er i strid med intensjonen i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, og med det han selv mener er tydelige styringssignaler overfor politiet – signaler som verken ble oppfattet eller etterlevd.

– Jeg ble overrasket da jeg så da jeg så antallet lengeværende barn som var utsendt. Det var ikke hensikten med tildelingsbrevet, sa han.

Les også: Kolberg: - Ingen oppmykning for lengeværende barn

Politikkendring

Ingen av opposisjonsmedlemmene i komiteen ville foregripe utfallet av den videre saksbehandlingen. Den kan ende med en innstilling på at det fremmes mistillitsforslag eller at Anundsen blir sittende med en stygg skramme lakken hvis stortingsflertallet retter sterk kritikk mot ham.

En av dem som gikk hardest ut mot statsråden fredag var SVs Bård Vegar Solhjell.

– Du fastholder at det er en klar politikkendring. Men ingen nedover i systemet har fått den med seg. Du har ikke har fulgt den opp og har ikke hatt behov for å sjekke dette, sa han.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) deler Solhjells oppfatning; ingen nedover i systemet oppfattet den nye politikken, og Anundsen gjorde ingenting for å følge opp og sørge for at intensjonen i tildelingsbrevet ble etterlevd i praksis.

– I løpet av denne dagen er statsråden blitt svekket i denne saken, sier Kolberg til NTB.

Asylbarn-saken skal opp på komiteens møte tirsdag ettermiddag. I tillegg til de overordnede og prinsipielle temaene, blir ett av spørsmålene om den er tilstrekkelig opplyst, eller om det skal innhentes ytterligere informasjon.
Populært