Solberg og Sanner skålte for den nye kommunen

F.v.: .Statsminister Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp), Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deler kake etter at ordførerne har levert sin søknad om kommunesammenslåing fredag. Bildet er tatt på statsrådens kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
F.v.: .Statsminister Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp), Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deler kake etter at ordførerne har levert sin søknad om kommunesammenslåing fredag. Bildet er tatt på statsrådens kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Kommunalministeren feiret med kake og brus da han fikk sin første søknad om kommunesammenslåing overrakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestfold-kommunene Sandefjord, Stokke og Andebu leverte fredag formelt sin søknad til kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Den nye kommunen får navnet Sandefjord. Den vil ha 62.000 innbyggere.

– Det er en god dag for innbyggerne i disse kommunene og en god dag for lokaldemokratiet, sa kommunalministeren.

Utfyller hverandre

De tre kommunene er de første som vil slå seg sammen etter at regjeringen la frem kommunereformen i fjor sommer. Sanner og statsminister Erna Solberg (H) håper de vil motivere andre kommuner til å komme videre i sin prosess.

– Dette er kommuner som er forskjellige. En typisk landbrukskommune, en bykommune og en industri- og handelskommune. De er forskjellige, men utfyller hverandre, sier Solberg.

Les også: Jan Tore Sanner spikrer nytt kommunekart i 2017

Ordførerne fra de tre kommunene ba kommunalministeren om «rask saksbehandling». Ordfører i Stokke Erlend Larsen (H) tilføyde med et smil at søknaden kanskje ikke ville møte så stor motstand i Kommunaldepartementet.

Sanner lovte at behandlingsprosessen skal være unnagjort innen utgangen av april, slik at de tidligere tre kommunene så snart som mulig kan begynne arbeidet på å bygge opp én felles kommune.

Les også: Høyre åpner for å frita kommuner fra kommunesammenslåing

Naboprat

Ordførerne fra alle de tre kommunene understreket at det viktigste for å få til en vellykket prosess, har vært likebehandling og raushet mellom samtalepartnerne, samt at arbeidet er godt forankret politisk og i lokalbefolkningen.

Kommunen får 40 millioner kroner fra staten for å dekke ekstrakostnader med sammenslåing pluss 30 millioner kroner i reformstøtte. Sanner mener det er god nok gulrot, og ser ikke behovet for å vurdere ytterligere virkemidler for å få flere kommuner til å ta skrittet ut.

Les også: Venstre og KrF gir Sanner grønt lys for kommunesammenslåing

– Ni av ti kommuner er i gang med nabopraten, 340 av 428. Det er litt ulikt hvor langt de har kommet, men flere er godt i gang med prosessen, sier han.

Det legges opp til at sammenslåingen kan tre i kraft 1. januar 2017.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden