Meny

Ber Russland holde ord

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg snakker med pressen idet han er på vei inn til sikkerhetskonferansen i München. Foto: Michaela Rehle (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg og Børge Brende håper på en ny avtale med Russland om Ukraina. Men denne gang må russerne også holde den.

– Problemet er at det faktisk er en våpenhvileavtale på plass, men den blir ikke respektert, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Jeg håper Kreml nå besinner seg og vil være med på en avtale. Og så etterleve den, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Mens de to deltok på innledningen av den internasjonale sikkerhetskonferansen i München fredag, dro Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Holland til Moskva. Der skulle de prøve å fremme en fredsløsning for Ukraina overfor president Vladimir Putin.

Les også: Diplomatisk storslegge for å skape fred i Ukraina

Vilje

– Det må være en vilje fra president Putins side, understreker Brende.

Han viser til at Russland selv initierte Minsk-avtalen, en fredsplan fra september i fjor som umiddelbart ble brutt og siden har smuldret mens kampene er blitt stadig sterkere øst i Ukraina.

– Det første som kreves av Russland, er at de respekterer sine forpliktelser og Ukrainas internasjonalt anerkjente grense. Det betyr å ikke levere våpen, støtte og trene separatistene og ha styrker i Ukraina, sier Stoltenberg.

– Da vil svært mye være på plass. Så enkelt og så vanskelig er det.

Les også: – Forslaget gir håp om en våpenhvile

Uakseptabelt

– At Russland ikke har innfridd de punktene de forpliktet seg til i Minsk, er helt uakseptabelt. Det er mye som står på spill nå, fremholder Brende og roser Merkel og Hollandes forsøk på å få til en slutt på en konflikt som har kostet over 5.000 mennesker livet.

Stoltenberg sier kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske styrker nå foregår langt vest for den opprinnelige «kontaktlinjen» øst i Ukraina. Det er tiltakende kamper langs hele linjen, som var grunnlaget for fredsplanen fra september, ifølge NATO-sjefen.

– Det sier litt om hvem det er som presser, sier Stoltenberg om separatistene både han og Brende sier støttes fra Russland.

Les også: – USA-støtte til Ukraina vil gi «enorm skade»

Populært