Til kamp for å stanse pisking av blogger

Amnesty fikk med seg Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs Karin Andersen under en appell i Oslo for å få stanset piskingen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sett fri Raif Badawi! Sett fri Raif Badawi!» ropte demonstrantene under markeringen.

– Hovedbudskapet er at man skal stoppe denne bestialske avstraffelsen av Badawi. Han har bare brukt ytringsfriheten sin til å snakke for at alle folk i Saudi-Arabia bør ha det bra, ikke bare de rikeste og mektigste, sier Andersen til NTB.

Amnesty International Norge og de andre demonstrantene krevde at Saudi-Arabias myndigheter stanser piskingen av menneskerettsforkjemperen da de aksjonerte utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo fredag.

– Vi anslår at omkring 80 mennesker deltok. Vi forsøkte å få levert noen underskrifter til ambassaden, men de ville ikke slippe oss inn, sier kommunikasjonsrådgiver i norske Amnesty, Ina Strøm, til NTB.

Piskeslag

Fire fredager på rad har Amnesty-kontorer over hele verden arrangert slike demonstrasjoner. Over én million mennesker har signert en underskriftsaksjon for å stanse piskingen og få Badawi løslatt.

Raif Badawi er dømt til ti års fengsel og 1.000 piskeslag for å ha krenket islam i bloggen sin.

Ifølge dommen skulle han få 50 piskeslag hver fredag i flere uker framover, men etter første runde har piskingen blitt utsatt på grunn av Badawis medisinske tilstand.

Nobels fredspris

Stortingsrepresentantene Karin Andersen og Snorre Valen fra SV nominerte nylig Badawi og en annen saudiarabisk menneskerettsforkjemper, Waleed Abu al-Khair, til Nobels fredspris.

Andersen begrunner nominasjonen med behovet for å sette søkelys på situasjonen i Saudi-Arabia.

– Jeg har dessverre ingen tror på at verdens ledere kommer til å stanse det. De reiser jo i flokk og følge i begravelsen for å hedre den avdøde, saudiarabiske kongen, som står bak alle disse menneskerettsbruddene og de bestialske straffemetodene, sier hun.

Personvernpolicy