Meny

20 meter høye bølger ventes i Troms og Nordland

(Meteorologisk Institutt)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øysamfunnet Givær i Bodø kommune evakueres i forkant av ekstremværet Ole. Andre steder oppfordres folk til å rydde vekk løse gjenstander når vind opp mot orkan treffer land.

Ekstremværet er ventet å nå Trøndelag, Nordland og Troms lørdag morgen.

For utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms varsler Meteorologisk institutt lørdag ettermiddag og kveld nordvestlig vind opp i 33 sekundmeter. Det tilsvarer orkan styrke på Beauforts skala. Vindkastene lørdag kan komme opp i 45 meter per sekund.

– Det blir også høye bølger inn mot kysten, og i kombinasjon med flo kan dette gi lokale oversvømmelser i kyst- og fjordstrøk, heter det i varselet for Salten, Lofoten, Vesterålen og Troms.

Opp mot 25 meters bølger

Gjennomsnittlig bølgehøyde vil bli opp i 12-14 meter i de nordlige delene av Nordland, med enkeltbølger opp mot 22-25 meter. I Troms ventes enkeltbølger på 18-20 meter.

For Trøndelag ventes opp i sterk storm på 30 sekundmeter, med vindkast på 30-40 sekundmeter. Også Helgeland, Saltfjellet og Ofoten får tilsvarende uvær.

Det ekstreme været skyldes et kraftig lavtrykk i Norskehavet. Lavtrykket beveger seg videre østover, så natt til søndag avtar vinden.

Bakgrunn: Til helgen kommer ekstremværet - kan bli opp mot 25 meter høy bølger

Evakuerer øysamfunn

De mellom 16 og 19 personene som befinner seg i øysamfunnet Givær i Vestfjorden, blir evakuert, melder NRK.

– Vi har hatt et møte i den lokale redningsledelsen her i Salten. Vi anbefaler å evakuere befolkningen på Givær, sier politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Øysamfunnet er en del av Bodø kommune.

Sjekk været fremover med ABC Nyheters nye værtjeneste

Hever kraftberedskap

For ei drøy uke siden mørkla uvær store dere av Nord-Norge, og det gikk fem timer før de siste kundene fikk strømmen tilbake.

Når uværet igjen rammer, dobles beredskapen hos Troms Kraft, Hålogaland Kraft og Ymber i Finnmark, opplyser Arvid Åsmo, kraftforsyningens distriktssjef.

Det er særlig faren for ising på linjene og påfølgende strømbrudd som bekymrer.

– Troms Kraft alene har et langt linjenett – tilsvarende strekningen fra Tromsø til Hawaii. Samlet er strømnettet i Troms 16.000 kilometer langt. Vi kan ikke forutsi verken om vi får noen strømbrudd, eller hvor eventuelle strømbrudd rammer. Det eneste vi kan gjøre er å øke beredskapen og gi gode råd, sier Åsmo.

Han oppfordrer folk til å ha ekstra belysning tilgjengelig, som stearinlys eller lommelykt, samt alternative varmekilder.

Sikre løse gjenstander

Bruk tiden før uværet kommer til å sikre løse gjenstander, tenk over hvor du parkerer bilen og sjekk at fortøyningene på båten din tåler en storm, lyder oppfordringen fra informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han mener nordmenn har noe å lære av hvordan amerikanerne forbereder seg på kraftig uvær.

– I USA er de vant med skikkelig uvær, og de er flinke til å forebygge skader og forberede seg før det slår til. Med stadig mer uvær innover Norge, har vi noe å lære der, informasjonssjefen.

Det er bare en snau måned siden ekstremværet Nina rammet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Etter at den svært kraftige vinden hadde gitt seg, meldte forsikringsbransjen om 7.000 rapporterte skader for til sammen rundt 350 millioner kroner.

Populært