Meny

Pentagon-rapport: Putin har Asperger

Psykolog tar avstand fra Putin-påstander

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Pavel Golovkin (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en Pentagon-rapport fra 2008 får Russlands president Vladimir Putin diagnosen Asbergers syndrom. En av de siterte ekspertene tar nå avstand fra innholdet.

I rapporten sier psykologen Stephen Porges at Putin har «en form for autisme». Nå gjør han helomvending.

– Man diagnostiserer ikke ut fra videoopptak, sier han i et intervju med The Guardian.

Putin viste ifølge rapporten tegn på sosial atferd som han deler med mange med autistiske diagnoser. Men den samme atferden er også vanlig blant krigsveteraner, eller man kan se den hos «brysomme naboer».

– Det betyr ikke at de har autisme, fremholder Porges overfor den britiske avisen. Han understreker også at formålet med analysen var å gjøre samhandlingen med Putin lettere.

Les også: Stoltenberg: – Bare visvas, Putin!

– Ekstrem kontroll

I Pentagon-rapporten fremholdes det at Putin har behov for ekstrem kontroll når han står overfor kriser. Ekspertene stilte diagnosen etter å ha studert Putins bevegelser og ansiktsuttrykk på videoopptak. De kom til at hans nevrologiske utvikling ble forstyrret mens han var barn, og at det han gjort ham lite komfortabel i sosial omgang med andre.

«Når han står i en krise, faller han ned på ekstrem kontroll for å stabilisere seg selv og ha grep om konteksten slik den utvikler seg», skriver rapportens forfatter Brenda Connors, som også ved andre anledninger har analysert kroppsspråket til internasjonale ledere.

Les også: – Vanskelig å se hvordan krigen i Ukraina vil ende

– Sjakkspiller

Også i 2011 ble Connors bedt om å analysere Putin og daværende statsminister Dmitrij Medvedev basert på deres kroppsbevegelser. Da beskrev hun Medvedev som en handlingens mann, og Putin som en «sjakkspiller».

Det er avisen USA Today som først offentliggjorde rapporten etter å ha fått den utlevert i henhold til offentlighetslovgivningen.
Populært