Meny

FN: IS dreper og mishandler irakiske barn

Den islamske staten (IS) bruker stadig ofte barn i sin krigføring, hevder FN i en ny rapport. (Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jihadister fra Den islamske staten (IS) begår forferdelige overgrep mot barn og unge i kampen mot Vesten og deres allierte, skriver FN i en ny rapport.

Det er FNs barnerettskomité som har rapportert om den grusomme trenden. I rapporten pekes på at barn under 18 år, hovedsakelig fra Irak, ikke bare blir brukt som selvmordsbombere og menneskelige skjold mot luftangrepene fra den amerikanskstyrte koalisjonen.

Jihadistene behandler også mange barn på samme måte som sine voksne gisler: Ved å halshogge, korsfeste eller begrave dem levende.

– Vi er dypt bekymret over torturen og drapene på disse barna. Dette er et stort problem sier Renate Winter fra FN-komiteen til Reuters.

Les også: Jordans konge lover hensynsløs krig mot IS

Minoriteter spesielt utsatt

Irakiske gutter blir stadig oftere brukt som både selvmordsbombere og informanter mens jenter blir benyttet i IS' «systematisk seksualiserte voldsbruk», der barna har blitt solgt som slaver på markeder. Mens noen barn har blitt drept i angrep, har andre omkommet av dehydrering, sult og varme, heter det i rapporten.

Barn fra yazidi-minoriteten og fra de kristne samfunnene er spesielt utsatt, men også sjia- og sunnimuslimer er blant ofrene.

– Vi har blant annet fått kjennskap til at barn med psykisk utviklingshemninger blir brukt i krigshandlinger, uten at de forstår hva de er med på. Det er videoer som viser barn ned i åtteårsalderen som blir trent til å bli barnesoldater, hevder Winter, som ber Irak gjøre mer for å redde sine unge borgere fra IS' grep.

Les også: Hevder IS stjeler mat fra FNs hjelpeprogram

Redd Barna reagerer

Humanitære organisasjoner har ikke tilgang områder som er midt i konflikten. Redd Barna kan derfor ikke bekrefte FNs observasjoner, men reagerer kraftig på den sterke rapporten.

– De siste årene har vi sett en faretruende utvikling der barn i stadig større grad blir kynisk brukt i krigføring. Det denne FN-rapporten avslører, er opprørende og forferdelig, sier generalsekretær Tove R. Wang til NTB.

Organisasjonens arbeid med flyktninger i regionen viser stort behov for psykososial oppfølging, beskyttelse, tilgang til utdanning og trygge lekeområder for barn, mener generalsekretæren.

– Den eneste løsningen er en slutt på konflikten og lovgiving som sikrer bedre beskyttelse av Iraks barn. Derfor ber vi om at irakiske myndigheter sørger for at barn beskyttes, at opprørsgrupper respekterer internasjonal lovgiving og at verdenssamfunnet gjør det den kan for å bringe en fredelig løsning til regionen, sier hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært