Meny

Frostskadesaken på Setermoen skal politietterforskes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigsadvokaten anbefaler at frostskadesaken på Setermoen fra januar i år oversendes til sivilt politi for videre etterforskning.

I alt seks soldater i Brigade Nord ble natt til mandag 19. januar vekket inne på forlegningen sin og bedt om å løpe ute i 20 minusgrader uten klær og sko. De tre erfarne soldatene som sto bak forholdet, lot som de var befal.

Rekruttene måtte være nakne ute i minus 20 i flere timer. Flere av dem fikk alvorlige forfrysninger og måtte tilbringe flere dager på sykehus.

– Krigsadvokaten har anbefalt at saken oversendes til sivilt politi for videre etterforskning på grunn av forholdets art, omfang og konsekvens. Soldatene som utførte handlingene fortsetter så langt det er mulig i tjeneste. Det foreligger ikke en generell hjemmel for dimisjon, selv om saken sendes til sivilt politi, skriver oberstløytnant Aleksander Jankov i en pressemelding.

Det er Troms politidistrikt som nå vil etterforske saken videre.

– Dette er en tragisk sak for alle involverte. Mest for de soldatene som ble utsatt for dette, men også for alle de andre soldatene innen til førstegangstjeneste i Hæren. De ønsker ikke å bli assosiert med den typen atferd som tre av deres medsoldater har utvist, sier Svend Andreas Aspaas som er tillitsvalgt for alle soldatene i Brigade Nord.


Dette skriver Hæren selv i en pressemelding torsdag ettermiddag:

«Krigsadvokaten har gått gjennom sakspapirene fra Militærpolitiet i saken hvor seks soldater, natt til 20. januar 2015, ble sendt ut uten klær og fottøy i 20 minusgrader av medsoldater i Setermoen leir i Bardu kommune. Aktiviteten var ikke en del av organisert virksomhet og ingen ansatte var involvert i hendelsen.

Krigsadvokaten har anbefalt at saken oversendes til sivilt politi for videre etterforskning på grunn av forholdets art, omfang og konsekvens. Soldatene som utførte handlingene fortsetter så langt det er mulig i tjeneste. Det foreligger ikke en generell hjemmel for dimisjon, selv om saken sendes til sivilt politi. Det er Troms Politidistrikt som vil få saken til etterforskning fra Forsvarets Militærpolitiavdeling.

De seks soldatene som ble utsatt for hendelsen har det etter forholdene bra. De er alle tilbake i sin avdeling. De fleste har hatt besøk av sine pårørende og de følges fortløpende opp av både militær og sivile helsetjenester. De deltar på aktivitet som egner seg i forhold til hvor langt de har kommet i prosessen med å lege skadene de pådro seg.

- Dette er en tragisk sak for alle involverte. Mest for de soldatene som ble utsatt for dette, men også for alle de andre soldatene innen til førstegangstjeneste i Hæren. De ønsker ikke å bli assosiert med den typen adferd som tre av deres medsoldater har utvist. Det er trygt å tjenestegjøre i Hæren og soldatene er veldig motiverte for tjeneste, sier Svend Andreas Aspaas, som er tillitsvalgt for alle soldatene i Brigade Nord


Populært