Meny

Trekker forslaget til tiggerforbud:

Regjeringen refser Sp for avtalebrudd

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen jubler, men regjeringspartiene har svært lite til overs for Senterpartiets snuoperasjon i spørsmålet om et nasjonalt tiggeforbud.

– At et slikt forslag ville vekke debatt, burde ikke komme som noen overraskelse. At Senterpartiet backer ut med en gang det stormer, inngir ikke akkurat tillit, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til NTB.

– At Senterpartiet ikke lenger støtter Senterpartiet, bekrefter partiets omdømme som vinglete og gjør det til avtalebryter, sier Høyres Peter Christian Frølich.

Begge hevder imidlertid at det ikke er noe nederlag for regjeringen at forslaget trekkes og legges dødt.

– Vi er godt fornøyd med at kommunene selv kan innføre lokale tiggeforbud. Det var det vi lovet i regjeringsplattformen. Det var Senterpartiet som sto på for å få et nasjonalt forbud, sier Brein-Karlsen.

Bakgrunn: Sp vil stoppe tiggeforbud

Snur

Etter dager med heftig kritikk mot Justisdepartementets høringsforslag om et nasjonalt tiggeforbud, valgte et flertall i Senterpartiets stortingsgruppe å sette foten ned.

– Å straffe medvirkning til tigging er ikke akseptabelt. Det kan ikke være straffbart å gi folk klær, mat og husly, sa partiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB ved lunsjtider.

Samtidig slo hun fast at det heller ikke ville være aktuelt å støtte et omskrevet forslag dersom regjeringen skulle legge fram et slikt.

– Jeg kan ikke se for meg at vi vil støtte et forbud uansett hvordan det utformes, sa hun.

Hovedbegrunnelsen er at høringsnotatet fra regjeringen slår fast at dagens lovverk er et godt virkemiddel for å motvirke menneskehandel og annen kriminalitet.

– Det var dette som var hovedsaken for Senterpartiet da landsmøtet vårt gikk inn for et tiggeforbud, sier Arnstad.

Dermed var saken i realiteten lagt død, for Sp er det eneste av opposisjonspartiene som har gått inn for å gjeninnføre et tiggeforbud.

Les også: Norsk tiggerforbud vekker internasjonal oppsikt

Gir opp

Senterpartiet har i to landsmøter på rad gått inn for et forbud mot tigging. At dette kom til å bli innført i Norge, ble klargjort av Senterpartiet og regjeringspartiene på en pressekonferanse i fjor sommer.

Nå blir både avtalen og landsmøtevedtaket brutt.

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge var blant dem som støttet et nasjonalt forbud.

– Jeg mener fremdeles at det riktige ville være å innføre en nasjonalt forbud mot tigging. Men når flertallet i stortingsgruppa mener noe annet, så forholder jeg meg til det. Da er det også ryddigst å si ifra nå, sier hun.

Klinge tror ikke at stortingsgruppas vedtak blir omstøtt på landsmøtet i mars og gjør det klart at hun ikke vil delta i noen omkamp. Arnstad utelukker ikke at saken vil bli debattert under landsmøtet.

Les også: - Straff til dem som hjelper, er et bomskudd fra regjeringen

Glede

To timer etter at Arnstad kunngjorde Senterpartiets snuoperasjon, slo Justisdepartementet fast at hele forslaget trekkes.

– Forslaget og håndteringen bærer preg av politisk amatørskap, sier Arbeiderpartiets Kari Henriksen til NTB.

Å trekke meldingen er anstendig og fornuftig, mener Venstres Iselin Nybø.

KrFs sosialpolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad gir Sps stortingsgruppe honnør for å ha utvist mot ved å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak.

Også SV og Miljøpartiet De Grønne er glade for at Sp snudde og vippet stortingsflertallet i opposisjonens favør.
Populært