Folkeaksjon vil bevare Picasso og Y-blokka

I forrige uke ble detaljene i framdriften for det nye regjeringskvartalet presentert. Y-blokka, Høyblokka og vannspeilet mellom dem er et helhetlig anlegg der alle deler er avhengig av de andre. Alt er tegnet av den samme arkitekten og har både arkitektoniske og kunstneriske verdier vi må ta vare på, har Riksantikvaren uttalt tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
I forrige uke ble detaljene i framdriften for det nye regjeringskvartalet presentert. Y-blokka, Høyblokka og vannspeilet mellom dem er et helhetlig anlegg der alle deler er avhengig av de andre. Alt er tegnet av den samme arkitekten og har både arkitektoniske og kunstneriske verdier vi må ta vare på, har Riksantikvaren uttalt tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Y-blokka i regjeringskvartalet – med utsmykning av Pablo Picasso og Carl Nesjar – er planlagt revet. Mandag markerer en folkeaksjon sin motstand mot planene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen, som la fram sitt planprogram for området forrige uke, legger opp til at tett og høy bebyggelse skal erstatte Y-blokka.

– Mange er dypt opprørt. Når de får vite hva som er planlagt, blir de forskrekket. Vi er mange som ønsker et fortsatt liv for Y-blokka og som ser hvilke kvaliteter arkitekt Erling Viksjøs helhetlige regjeringsanlegg har. Mandag 9. februar klokken 15 samles det til en markering for å støtte bevaringen av bygningen, som ikke bare inkluderer Picasso-arbeider, men som i seg selv er et av byens viktigste kunstverk, sier Marianne Borge, en av initiativtakerne bak aksjonen.

Les også: Rivearbeidet starter i regjeringskvartalet

– Internasjonalt vekker det oppsikt at vi som kulturnasjon ikke klarer å ta vare på dette, sier hun.

Aksjonen reagerer på at regjeringen ikke hører på Riksantikvaren, som tydelig har uttalt at dette er et helhetlig anlegg som må bevares.

Musikeren Lars Lillo-Stenberg er blant dem som vil bidra under markeringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden