Meny

Kolberg: – Ingen oppmykning for lengeværende barn

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal fredag forklare seg om regjeringens asylpolitikk. Komiteens leder Martin Kolberg (Ap) i bakgrunnen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumenter Stortinget har fått viser at det ikke hadde skjedd noen oppmykning i utsendingene av lengeværende asylbarn, sier kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap).

– Min oppfatning, etter å ha gjennomgått dokumentene Stortinget har mottatt, er at det ikke var noen oppmykning av politikken overfor lengeværende asylbarn. Politiets gjennomgang viser at det heller ikke var noen endring i praksis, sier Kolberg til VG.

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener justisminister Anders Anundsen (Frp) hadde hatt anledning til å endre politikken dersom han hadde ønsket det, ettersom korrespondansen viser at politiet aktpågivende hadde informert departementet.

Les også: 80 lengeværende barn sendt ut i 2014

Ap-politikeren understreker at han ikke har gjort seg opp en endelig mening i saken. Han vil vente med å konkludere til etter at Anundsen har forklart seg i fredagens høring om asylpolitikken.

Problematisk

Han peker imidlertid på to konkrete uttalelser fra Anundsen i Stortinget som han mener er problematiske for justisministeren. 6. oktober i fjor forsikret Anundsen at man hadde satt ned tempoet i utsendelsen av lengeværende asylbarn. 2. desember beklaget han at politiet ikke hadde etterlevd instruksen om oppmykning.

Saksordfører under høringen, SVs Bård Vegar Solhjell, sier et viktig spørsmål er om Anundsen oppfylte opplysningsplikten overfor Stortinget, ved ikke å gi villedende svar.

– Jeg kan ikke se noe i dokumentene som har gått mellom departementet og politiet som tyder på at politikken ble oppmyket. Dette blir det viktig å få svar på, sier Solhjell.

Krav til politiet

I høringen fredag må Anundsen blant annet forklare kravet han stilte politiet i august om at måltallet for antall utsendelser skulle nås.

Både Bergens Tidende og VG har fortalt at dette skjedde etter at Politiets utlendingsenhet først hadde gitt beskjed om at de ikke ville klare å nå måltallet på 1.900 utsendelser. En rekke kriser og konflikter i aktuelle land gjorde det vanskelig for PU å få uttransportert mange nok.

Etter at politiet deretter sendte en ny handlingsplan til Politidirektoratet, gikk antallet returer av afghanere rett i været. Mange av dem som ble sendt ut, var lengeværende barnefamilier.

Ingen føringer

Ifølge Bergens Tidende fikk ikke PU noen føringer om å vise tilbakeholdenhet overfor denne gruppen, selv om Anundsen i Stortinget i oktober forsikret om at regjeringen hadde «myket opp fokuset» overfor de lengeværende barna.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har avvist at press for å nå måltallene har ført til at mange lengeværende barn er sendt ut. Justisminister Anders Anundsen ønsker ikke å kommentere saken før etter høringen fredag.

Populært