Meny

Krekar kritiserer norske myndigheter i nytt intervju

Mulla Krekar, her med kona Rokosh, sier han vil bli venner med innbyggerne i Kyrksæterøra, dersom han blir sendt dit. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar mener han er offer for et «satanisk spill» fra norske politikere, men sier han vil utvikle vennskap med innbyggerne på Kyrksæterøra dersom han blir sendt dit.

Det er i et intervju med den arabiske TV-kanalen Al Jazeera som NRK har fått tilgang til, at Krekar kritiserer norske politikere.

Han mener de har konstruert anklagene mot ham, men sier han respekterer det norske samfunnet og aldri vil svikte landet.

– Mitt syn på det norske samfunnet er at det er et åpent, høykulturelt og rettferdig samfunn, sier han.

Ifølge NRK sier Krekar i intervjuet at han er offer for et «satanisk spill» der norske politikere utnytter norsk islamofobi til egen vinning. Han mener norske myndigheter er pengesløsende fordi de har brukt mange millioner kroner på sakene mot ham.

– Fordi det ikke er noen stat som forsvarer eller støtter meg, var det veldig lett å koble meg til al-Qaida og til Saddam Hussein siden jeg er kurder fra Irak. I tillegg er jeg islamist, og stolt av det, sier han.

Les også: Professor tror Krekar gror fast i Norge

– Skal lage kurdisk mat

Dersom Krekar blir sendt til Kyrksæterøra, vil han utvikle vennskap med lokalbefolkningen der.

– Nå skal jeg være turist i det området, og jeg skal ta imot dem som de tar imot meg. Jeg skal lage kurdisk mat til dem på samme måte som de har laget kaker med mitt navn. Det kommer til å bli vennskap mellom oss, sier han.

Det kan drøye til neste uke før Borgarting lagmannsrett har ferdigbehandlet anken over kjennelsen som åpner for at mulla Krekar kan tvangsflyttes. Domstolen mangler fremdeles viktige dokumenter for å kunne avsi en kjennelse.

Advokat Brynjar Meling anket mandag umiddelbart kjennelsen fra Oslo tingrett hvor politiet fikk medhold i kravet om å tvangsflytte mulla Krekar. Onsdag ettermiddag opplyste saksbehandler Marianne Ofstad i Borgarting lagmannsrett at domstolen fremdeles mangler avgjørende dokumenter fra advokaten før anken kan behandles.

– Vi avventer fremdeles støtteskrivet til anken fra advokat Meling, sier Ofstad til NTB.

Kan oppholde seg i Oslo

Støtteskriv skal inneholde argumentene for anken og hva Meling mener er den rette reaksjon for retten å konkludere med. Før lagmannsretten vurderer anken, vil politiet få anledning til å imøtegå påstandene.

– Retten får støtteskrivet torsdag klokken 9, sier Meling til NTB.

Tre dommere i lagmannsretten vil avgjøre politiets krav om tvangsforflytting av Krekar. Dommer Oddmund Svarteberg i Oslo tingrett konkluderte under tvil med at kravet, av hensyn til rikets sikkerhet, ikke var urimelig eller i strid med menneskerettighetene.

Oslo tingrett konkluderte samtidig med at Krekar kan oppholde seg i Oslo til ankesaken er avgjort av domstolene.
Populært