Meny

Anklaget Høie for ikke å vise medfølelse med fødende kvinner

At flere fødende kvinner uten lovlig opphold er blitt møtt med regninger i 50.000 kroners-klassen fra enkelte sykehus, ble et av hovedtemaene under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) ble i Stortinget onsdag anklaget for å ikke vise medfølelse med fødende kvinner uten lovlig opphold i Norge.

At flere fødende kvinner uten lovlig opphold er blitt møtt med regninger i 50.000 kroners-klassen fra enkelte sykehus, ble et av hovedtemaene under Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Flere stortingsrepresentanter fra opposisjonen, og også fra regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti (KrF), oppfordret Høie til å endre regelverket.

– Vi ser at det er helt ulik praksis fra sykehus til sykehus. I dag vet ikke fødende kvinner uten lovlig opphold om de kommer til å få en regning i posten eller ikke. Vil statsråden endre regelverket slik at det blir gratis å føde for alle i Norge, spurte Sps representant.

Les også: Fødselsregning skaper sterke reaksjoner

– Useriøst

Høie svarte at han ikke mener det er behov for å endre reglene.

– Dagens hovedregel er at alle som oppholder seg i Norge, har rett til øyeblikkelig helsehjelp, men at de som er uten lovlig opphold i Norge, skal betale helsetjenestene selv, såframt de har betalingsevne. Har de ikke det, så skal sykehuset betale regningen, sa Høie.

Han advarte samtidig mot en situasjon der norsk helsevesen blir åpnet opp for personer som ikke har rettigheter til behandling.

Dette svaret opprørte flere av representantene.

– Å hevde at gratis fødselshjelp vil føre til en masseinnvandring av gravide kvinner, er et useriøst svar, hevdet SV-leder Audun Lysbakken, som oppfordret statsråden til å vise medfølelse.

– Har satsråden satt seg inn i den enkelte kvinnes situasjon. Hun er kanskje trøtt og sliten og har ikke noe stort nettverk. Hvordan skal hun vite om de klagemulighetene som finnes. Er det nødvendig at fødende kvinner skal måtte oppleve en slik tilleggsbelastning i Norge, spurte Sps representant Liv Signe Navarsete.

KrFs Olaug V. Bollestad advarte mot faren for at liv kan gå tapt fordi kvinnene ikke vet om ordningen med at sykehuset skal ta regningen.

Flere grensetilfeller

Helseministeren sto fast ved at dagens ordning er god nok og praktiseres klokt ved de fleste sykehus.

– Og i de tilfeller fødende opplever å få en urettferdig regning, så har de gode klagemuligheter til Helsedirektoratet, uttalte Høie.

Han understrekte samtidig at han har stor forståelse for kvinnenes situasjon.

– Men det å lage et stadig mer detaljert regelverk om dette, tror jeg ikke vil gjøre det enklere å praktisere. Det vil oppstå enda flere grensetilfeller, svarte han.

Les også: Fødselsregning skaper sterke reaksjoner


Populært