Meny

Klart for høring om asylbarna

Kontroll- og konstitusjonskomiteen legger opp til en maratonhøring om asylbarna fredag. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroll- og konstitusjonskomiteen legger opp til en maratonhøring om asylbarna. Spørsmålet komiteen vil ha svar på, er om justisminister Anders Anundsen (Frp) har feilinformert Stortinget.

Først ut i høringen, som starter kl. 9 og varer til 17.30 fredag, er Advokatforeningen og generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk forening for asylsøkere (NOAS).

Også sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) Kristin Ottesen Kvigne og tillitsvalgt Geir Pettersen er innkalt, sammen med politidirektør Odd Reidar Humlegård og tidligere statssekretær Pål Lønseth (Ap).

Les også: Anundsen og Høie kalt inn til høringer

Mistillit mulig

Fra justis- og beredskapsdepartementet stiller både Anundsen og statssekretær Himanshu Gulati.

Alle utfall av komitéhøringen er mulige, også for at den ender med mistillitsforslag mot justisministeren, uttalte KrFs medlem i komiteen, Hans Fredrik Grøvan, til NTB i helgen.

Han mener det ikke har styrket Anundsens troverdighet at nye momenter i saken stadig har dukket opp i mediene, også etter at justisministeren har gitt komiteen en skriftlig redegjørelse av saken.

Les også: Politiet mente de ikke ville nå regjeringens asylmål

Endret ikke praksis

Overfor Stortinget har Anundsen framholdt at asylpolitikken er blitt endret i tråd med samarbeidsavtalen med støttepartiene Venstre og KrF. Der heter det at i saker som omhandler asylbarn som har vært lenge i Norge, skal barnas beste tillegges mer vekt.

Bergens Tidende har imidlertid avslørt at praksis ikke er blitt endret.

Tirsdag avslørte TV 2 at politiet har sendt en rekke varselsbrev til politisk ledelse i Justisdepartementet der de advarer om at tvangsreturene av asylbarn kan skape reaksjoner på grunn av samarbeidsavtalen med Venstre og KrF.

Ifølge TV 2 svarte Justisdepartementet aldri på brevene, og returene ble derfor gjennomført.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært