Meny

Ungdommer dømt for mishandling av kamerat

Tre tenåringsgutter er i Haugaland tingrett dømt til betinget fengsel for mishandling. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre tenåringsgutter er i Haugaland tingrett dømt til betinget fengsel for å ha mishandlet en klassekamerat gjentatte ganger i flere måneder.

Det var høsten 2011 at tre av guttene i kameratgjengen på fire begynte å plage den siste gutten.

Episodene ble grovere og grovere og varte fram til april 2012. På samme tid fullførte politiet etterforskningen av saken, men likevel kom den først opp for retten 26. januar i år, skriver Haugesunds Avis. Nå er alle de tre guttene dømt til betinget fengsel for mishandling.

– Når det gjelder denne saken, så må den betegnes som en svært grov, alvorlig og stygg mobbesak. Dette var nok i utgangspunktet ment å være en uskyldig spøk, men tok en helt annen retning når dette først ble utført, skriver retten i dommen, ifølge VG.

Tapet fast

Gutten som pekes ut som mest aktiv, er dømt til elleve måneders betinget fengsel, mens de to andre er dømt til betinget fengsel i henholdsvis ni og seks måneder, skriver avisen. Alle dommene har en prøvetid på ett år.

Offeret ble ved flere anledninger tapet fast og utsatt for vold. Retten betegner det som skjedde som mishandling, og det er konstatert at den fornærmede gutten ble påført posttraumatisk stresslidelse og fikk betydelig nedsatt livskvalitet.

Retten skriver i dommen at det er formildende for straffutmålingen at alle de tiltalte var under 18 år og i lovens forstand barn da hendelsene fant sted. Mer betydningsfullt er det imidlertid at saken altså ble liggende hos politiadvokat fra september 2012 til november 2014 uten vesentlig framdrift.

Politiet beklaget

Retten peker på at den lange saksbehandlingstiden var svært krevende for offeret, og politiadvokaten beklaget i retten at den påtalemessige framdriften hadde stått nærmest stille i over to år.

– Jeg synes politiets behandling av denne saken er helt forferdelig. Min klient har ikke fått anledning til å legge denne ekstremt alvorlige saken bak seg, og ventetida har forsterket hans sykdomsbilde, sier fornærmedes bistandsadvokat Ellen Sandvold Strømme til Haugesunds Avis.

De tre guttene ble også dømt til å betale offeret oppreisningserstatning på til sammen 65.000 kroner. Også her hadde deres alder betydning for utmålingen av erstatningssummen.

Populært