Sp kan trekke støtten til tiggeforbud

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sitter med nøkkelen i spørsmålet om innføring av et nasjonalt tiggeforbud. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sitter med nøkkelen i spørsmålet om innføring av et nasjonalt tiggeforbud. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene har en drøy måned på seg til å få et tiggeforbud gjennom i Stortinget før Senterpartiet samles til landsmøte. Der kan støtten til forslaget ryke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens forslag til generelt tiggeforbud er uakseptabelt, fastslår Sp-representant Kjersti Toppe overfor Klassekampen.

Hun vil jobbe hardt for å få partiet til å skifte syn på landsmøtet 20.-22. mars.

– Vi har et ekstra ansvar når vi faktisk har de stemmene som ligger på vippen i Stortinget og kan vedta dette, sier Toppe.

Ingen blankofullmakt

Regjeringens omtalte lovforslag om et nasjonalt tiggeforbud er sendt på høring med frist 15. februar. Regjeringens støttepartier Venstre og KrF er imot et forbud. Det samme er Arbeiderpartiet og SV.

Forslaget vil kunne få flertall med Senterpartiets støtte. I to landsmøter på rad har partiet gått inn for et nasjonalt forbud mot tigging, og i juni i fjor ble en avtale med regjeringspartiene presentert.

– Vi vil først ta stilling til forslaget når det foreligger. Vi vet ennå ikke hva regjeringen konkret vil foreslå, sier Sps justispolitiske talskvinne Jenny Klinge til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til at forslaget inneholder to alternativer, et som forbyr organisert tigging og et som forbyr generell tigging. Klinge sier Sp uansett vil stille klare krav og betingelser til et tiggeforbud.

– Vi vil stille krav om at et tiggeforbud følges av sosiale tiltak. Det må være snakk om hjelpetiltak for norske borgere som tigger, og i hjemlandet til utenlandske tiggere.

Les også: - Straff til dem som hjelper, er et bomskudd fra regjeringen

– Det er uansett ikke aktuelt for oss å støtte et forslag som legger opp til å straffe dem som gir penger eller hjelper tiggere på andre måter, tilføyer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trekk forslaget

Ordlyden i forslaget fra det Frp-styrte Justisdepartementet har skapt reaksjoner. Det gjelder særlig formuleringen om å gjøre det straffbart å medvirke til tigging, ved for eksempel ved å tilby kost og losji eller dekke reiseutgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan vanskelig se for meg at Høyre på Stortinget stiller seg bak lovendringer som kriminaliserer ren medmenneskelighet, sa Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø til NTB tirsdag.

Nå kommer lignende forsikringer fra Høyre selv.

– Lovforslaget er for dårlig gjennomarbeidet. Vi ønsker at det utarbeides et nytt og tydeligere forslag som skal legges ut på høring, sier Høyre-representantene Linda Helleland og Frank Jenssen til Adressa.

Les også: Vil straffe dem som hjelper tiggere

– Har sporet av

Høyres justispolitiker Peter Christian Frølich mener debatten har sporet av.

– Intensjonen med et tiggeforbud har hele tiden vært å ramme den systematiske tiggingen, og folkene bak denne, sier han i et innlegg på Høyres nettsider.

At Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at det kan bli straffbart å gi en kopp kakao til en tigger, er et lærebokeksempel på hvordan en sak kan bli misforstått med vilje, fremholder han.

Ifølge Frølich er det Stortingets oppgave å sørge for at lovteksten skiller mellom hva som er god omsorg og hva som er organisert kriminalitet.

– Hele poenget med høringen er å få en god nok lovtekst som kan sikre dette, sier han.