Meny

Forslag til ny tiggerlov:

– Straff til dem som hjelper, er et bomskudd fra regjeringen

– HELT FEIL: – Det beste i vår humanitære tradisjon er at når noen trenger hjelp, så strekker vi oss for å bistå. Det å kriminalisere både hjelperen og den som trenger hjelp er helt feil vei å gå, sier generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil forby folk å hjelpe tiggere. – Bomskudd og merkelig, mener Frelsesarmeen. – Umoralsk, sier Kirkens Bymisjon.

Mer om tiggeforbudet:

* Forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.

* Den rødgrønne regjeringen avviste i 2013 å gjeninnføre et forbud. I stedet ble politiloven endret slik at kommunene i sine politivedtekter kan sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og lage et register over pengeinnsamlere.

* I april 2014 fremmet Høyre/Frp-regjeringen et lovforslag som åpner for kommunale tiggeforbud. Det ble vedtatt med Senterpartiets støtte og innført 1. juli.

* Regjeringen sendte i januar forslag om et nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring. Høringsfristen er 15. februar.

(Kilder: NTB, Justisdepartementet)

22. januar sendte regjeringen ut lovforslag om tiggeforbud. Ett av forslagene går på at organisert tigging skal kunne straffes med fengsel inntil ett år.

Forslaget innebærer også at enkeltpersoners medvirkning til tigging skal kunne straffes like strengt. Med medvirkning menes blant annet å dekke reiseutgifter, sørge for transport, forsyninger, utstyr eller overnatting for en tigger (se faktaboks nederst).

– Det er et bomskudd fra regjeringen å si at det ikke er lov for enkeltpersoner å hjelpe mennesker som trenger hjelp, sier Knut Haugsvær, som er leder for Frelsesarmeens rusomsorg, til ABC Nyheter.

Han mener det er viktig for nordmenn å kunne hjelpe mennesker som ber om hjelp.

– Jeg ser at debatten rundt dette tar av i sosiale medier. Mange sier at vi må få hjelpe, dette vil ikke folk være med på.

– Det er interessant at dette forslaget gjør noe med vår egen verdighet. Skal det være galt å hjelpe? Det berører noe grunnleggende i det norske folk, fortsetter han.

– Nesten umulig å forstå

Haugsvær får støtte fra generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon, som mener det er et umoralsk forslag.

– På det prinsipielle plan mener vi at dersom det gjøres straffbart å hjelpe et menneske i nød, så vil det være umoralsk. Det beste i vår humanitære tradisjon er at når noen trenger hjelp, så strekker vi oss for å bistå. Det å kriminalisere både hjelperen og den som trenger hjelp er helt feil vei å gå, sier han til ABC Nyheter.

– BOMSKUDD: – Vi må hjelpe i hjemlandet, men må også tåle at folk kommer hit og ber om hjelp, sier Knut Haugsvær i Frelsesarmeen. Her under et besøk til Romania der organisasjonen åpnet et nytt senter forrige uke. Foto: Frelsesarmeen / Lars K. Singelstad – BOMSKUDD: – Vi må hjelpe i hjemlandet, men må også tåle at folk kommer hit og ber om hjelp, sier Knut Haugsvær i Frelsesarmeen. Her under et besøk til Romania der organisasjonen åpnet et nytt senter forrige uke. Foto: Frelsesarmeen / Lars K. Singelstad

Heggland mener også det er nesten umulig å forstå hva regjeringen egentlig ønsker å gjøre straffbart, og at det dermed vil bli vanskelig for politiet å håndheve om dette blir ny lov.

Bakgrunn: Regjeringen vil straffe dem som hjelper tiggerne

– Vanskelig å fatte

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) forklarer til NRK at punktet om medvirkning er nødvendig for at politiet skal ha mulighet for å slå ned på dem som aktivt legger til rette for tigging, gjerne dem som står bak at større grupper kommer til Norge.

Men Brein-Karlsen ser at lovforslaget også kan ramme dem som bare vil hjelpe.

Gruppeleder i Oslo bystyre, Marianne Borgen (SV) og partifelle Karin Andersen på Stortinget er opprørt over at folk som hjelper tiggere kan bli satt i fengsel eller få store bøter, om forslaget blir norsk lov.

Regjeringen er avhengig av Senterpartiet for å få lovforslaget gjennom, og Andersen etterlyser en reaksjon fra partiet.

– Slik jeg kjenner Trygve Slagsvold Vedum er det vanskelig å fatte at han mener at det å rekke fram en pappkopp uten å si et ord, skal være straffbart? At det å gi fattige forfrosne folk tak over hodet, er kriminelt, sier Andersen til NTB.

Senterpartiet-lederen sier til NTB at de nå vil lese høringssvarene nøye, men understreker at det er bra at folk vil vise medmenneskelighet.

Les også: Sp og Frp sammen om tiggeforbud

– Ikke veien å gå

Haugsvær i Frelsesarmeen synes regjeringens forslag er en merkelig tilnærming til et komplisert problem.

– UMORALSK: Johannes Heggland mener det blir helt feil å kriminalisere både den som hjelper og den som trenger hjelp. Foto: Kirkens Bymisjon– UMORALSK: Johannes Heggland mener det blir helt feil å kriminalisere både den som hjelper og den som trenger hjelp. Foto: Kirkens Bymisjon

– Regjeringen innser at noe må man gjøre, men det å forby eller kriminalisere er ikke veien å gå. Frelsesarmeen tror ikke på en slik løsning. Den viktigste tilnærmingen må skje i hjemlandet, men vi må likevel hjelpe dem som befinner seg i Norge. Det er viktig både for dem og oss.

Verken Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon er for innføring av tiggeforbud i Norge. Dette kommer organisasjonene til å uttrykke klart i sine høringssvar til Justisdepartementet. Høringsfristen går ut 15. februar.

– Må tåle at folk ber om hjelp

– Argumentet hos mange er at man opprettholder tigging som en løsning på et liv i fattigdom, ved å gi til dem som tigger. Når de ber om hjelp - og vi gir - er det fordi vi tror at de trenger hjelp umiddelbart. De trenger mat i dag. Til seg og sine barn. Kriminalisering av tigging - og nå også av å gi hjelp - har også vært brukt som argument for å bekjempe menneskehandel og vinningskriminalitet. Vi mener at politiet har de hjemler de trenger for å bekjempe dette, sier Haugsvær i Frelsesarmeen.

Han minner om at nordmenn også har trengt hjelp en gang i tiden.

– Vi dro til USA for å skape en fremtid, nå er det vi som står og går forbi dem som sitter på fortauet.

– Vi må tåle at folk kommer. Og vi må jobbe beinhardt for å få på plass muligheter for jobb og inntekter, skole for barn og en bærekraftig fremtid i hjemlandet. Men vi må alltid tåle at folk ber om hjelp, sier Haugsvær.

Generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon viser til at Norge har hatt tradisjon for at lovforbud skal brukes når det er snakk om handlinger som er til betydelig skade for andre, og at et tiggeforbud blir noe annet.

Han mener et forbud også vil bli feil i ytringsfrihetens navn:

– I disse tider der vi virkelig kjemper for ytringsfriheten, er det et stort paradoks at det skal bli kriminelt å sitte på et fortau med pappkrus foran seg, sier Heggland til ABC Nyheter.

Les også: Sp lover hjelpetiltak hvis Norge forbyr tigging

Lovforslag om nasjonalt forbud mot tigging:

22. januar sendte regjeringen ut et lovforslag om tiggeforbud.

Les hele forslaget som er på høring.

«Straffeloven 1902 Ny § 350 a Organisert tigging

Med bøter eller fengsel inntil 1 år straffes den som samarbeider med en eller flere personer om å[tigge på offentlig sted eller fra hus til hus.]be tilfeldige personer om penger eller andre midler på offentlig eller privat sted.

Forbudet gjelder ikke innsamling til veldedige eller allmennyttige formål. Forbudet gjelder heller ikke for virksomhet som er særskilt tillatt i eller i medhold av annen lovgivning.

Medvirkning straffes på samme måte.»

«Medvirkning tar sikte på alle former for bistand og ytelser som legger til rette for at det kan være mulig å utøve tigging eller for at tiggingen skal bli mer effektiv. Eksempler på medvirkning kan bl.a. være at en person:

  • helt eller delvis dekker reiseutgifter for en person for at vedkommende skal kunne tigge
  • sørger for å transportere en person for at vedkommende skal kunne tigge
  • sørger for forsyninger eller utstyr for en person for at vedkommende skal kunne tigge
  • tilrettelegger overnattingsmuligheter for en person for at vedkommende skal kunne tigge. Dette gjelder ikke tilrettelegging som inngår som ledd i sosialtiltak i regi av offentlige myndigheter eller veldedige organisasjoner
  • tar hånd om eller oppbevarer penger fremskaffet ved tigging
  • varsler eller på annen måte tilsikter å forhindre kontroll fra politiets eller andre myndigheters side.»

Kilde: Regjeringen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder
Siste nytt
03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder
Populært