Meny

Stadig flere sivile mister livet i Øst-Ukraina

En kvinne fortviler etter rakettangrepene mot en boligblokk i byen Jenakieve i Donetsk. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 16 sivile er drept i kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister det siste døgnet. De føyer seg inn i en stadig dystrere statistikk over sivile tap i konflikten.

Siden torsdag formiddag har fem sivile mistet livet i kampene som raser i og rundt byen Debaltseve, mens henholdsvis seks og fem ble drept i Luhansk- og Donetsk-områdene. Det opplyser både det ukrainske forsvaret og en talsmann for separatistene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I tillegg er fem ukrainske soldater drept og 27 såret, ifølge den ukrainske forsvarstalsmannen.

Les også: – USA vil ikke sende våpen til Ukraina

De hardeste kampene har de siste dagene pågått i Debaltseve, der de prorussiske opprørerne er i ferd med å omringe de ukrainske regjeringsstyrkene.

Rakettangrep

Stadig flere sivile blir ofre for de blodige kampene i Øst-Ukraina. Bare i løpet av de siste dagene har over 40 sivile, deriblant 2 barn, blitt drept og over 100 såret i rakettangrep.

Ifølge organisasjonen Human Rights Watch (HRW) var det separatistene som avfyrte rakettene.

– To av de dødeligste angrepene som har ført til sivile tap den siste tiden, skyldes ulovlig bruk av raketter fra de russisk-støttede opprørerne, sier Ole Solvang i HRW.

– Alle parter må avstå fra å bruke slike våpen i befolkede områder, sier han.

Les også: – Vi vet at de har soldater i Ukraina

Flere barn drept

Ifølge en oversikt HRW har gjort ved å samle informasjon fra både opprørskontrollerte og regjeringskontrollerte områder, ble minst 341 mennesker, de aller fleste sivile, drept bare i Donetsk fylke i januar. Av disse var 71 kvinner og 6 barn.

Ifølge FN er minst 5.358 sivile blitt drept i Øst-Ukraina siden konflikten brøt ut i april i fjor.

– En ytterlig opptrapping vil være katastrofalt for de 5,2 millioner menneskene som bor midt i konflikten i Øst-Ukraina, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Raad al-Hussein.
Populært