Meny

Serbia og Kroatia frikjent for folkemord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har frikjent Serbia og Kroatia for anklager om folkemord under krigen i Jugoslavia på 1990-tallet.
Fakta om oppløsningen av Jugoslavia:

* Oppløsningen av Jugoslavia utløste en rekke voldelige konflikter på 1990-tallet: Slovenia (Ti dager i 1991), Kroatia (1991-1992, 1995), Bosnia-Hercegovina (1992-1995) og Kosovo (1999).

* Mer enn 100.000 mennesker ble drept i krigshandlinger i Jugoslavia. Over 2 millioner mennesker ble drevet på flukt.

* Bare løsrivelsen av Makedonia (1991) og oppløsningen av unionen mellom Serbia og Montenegro (2006), gikk fredelig for seg.

* Serbia som ville bevare en serbiskdominert union ga militær og finansiell støtte til lokale serbiske nasjonalister som kjempet mot løsrivelse av de andre delrepublikkene.

* I 1995 tok Kroatia tilbake de serbiskdominerte utbryterregionene i republikken, og opptil 200.000 serbere flyktet fra områdene.

* I Bosnia endte krigen med at partene måtte gå med på en løs føderasjon mellom to delstater: Republika Srpska og Føderasjonen Bosnia-Hercegovina. Sistnevnte er union av kroatiske og bosnjakiske deler. Forholdet mellom delstatene er anspent.

* Serbia har fremdeles ikke offisielt anerkjent Kosovo, som fram til 1999 var en selvstyrt serbisk provins.

Ifølge dommer Peter Tomka begikk begge landene mange forbrytelser i løpet av konflikten.

Men det er ikke bevist at noen av landene hadde en intensjon om å begå folkemord ved å ødelegge en befolkning helt eller delvis, sa han.

Motanklage

Saken i ICJ-domstolen er én av mange rettsprosesser i etterkant av krigene i Jugoslavia. Mer enn 100.000 mennesker mistet livet i det som er den blodigste konflikten i Europa siden annen verdenskrig.

Kroatia trakk Serbia for retten i 1999 med anklager om at serbiske styrker hadde gjort seg skyldige i folkemord under krigen som raste mellom 1991 og 1995. De ba om økonomisk oppreisning fra serbiske myndigheter.

Serbiske myndigheter svarte på anklagene med å trekke Kroatia for retten i 2010 med anklager om folkemord. De mener 200.000 etniske serbere ble tvunget til å flykte da Kroatia satte i gang sin motoffensiv.

Kroatias statsminister Zoran Milanovic sier han er skuffet over avgjørelsen, men at han godtar den. Serbias president Tomislav Nikolic sier dommen gir håp om varig fred på Balkan.

– Jeg håper Serbia og Kroatia blir sterke nok til å kunne løse alle utfordringer som måtte true varig fred og utvikling i regionen, sier Nikolic.

Vanskelig å bevise

Folkemord er den alvorligste internasjonale forbrytelsen, men også den vanskeligste å bevise.

Til tross for omfattende overgrep mot alle sider har ingen domstol funnet at etniske kroater eller serbere var ofre for folkemord.

ICJ fastslo i 2007 at folkemord hadde funnet sted i Srebrenica i 1995, der om lag 8.000 muslimske gutter og menn ble drept av bosnisk-serbiske soldater.

De kom samtidig fram til at Serbia ikke kunne holdes ansvarlig for folkemordet, men at landets styrker kunne ha stanset massakren.
Populært