Alle veteran-klager satt på vent

Norske soldater på patrulje i Afghanistan. Ill.foto: Forsvarets mediearkiv
Norske soldater på patrulje i Afghanistan. Ill.foto: Forsvarets mediearkiv
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvardepartementet har ikke klart å utnevne nye medlemmer til klagenemnda for veteransaker. – Jeg er helt utslitt, sier Frank Sandbye-Ruud som har fått sin sak utsatt to ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uka startet Frank Sandbye-Ruud (48) behandlingen på Modum bad. Etter en ulykke på ISAF-oppdrag i Afghanistan for snart ti år siden, har livet stått på vent.

Han hadde håpet på en avklaring i Klagenemnda for veteransaker før et forventet intenst elleve ukers opphold startet.

Den skjedde ikke. To ganger har behandlingen av hans klage på et vedtak hos Statens pensjonskasse (SPK), blitt utsatt.

– Jeg ville ikke blitt frisk av en avklaring på klagen, men jeg kunne blitt ferdig og kommet meg videre i livet, sier Sandbye-Ruud til ABC Nyheter.

– Jeg har ikke klart å lande, sier veteranen Frank Sandbye-Ruud som to ganger har fått utsatt behandlingen av sin klage. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter– Jeg har ikke klart å lande, sier veteranen Frank Sandbye-Ruud som to ganger har fått utsatt behandlingen av sin klage. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Årsaken til at han - og en rekke andre veteraner - må vente, den ligger entydig hos Forsvarsdepartementet (FD).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet som hadde ansvar for dem i strid, og som nå administrerer klageordningen.

Det er nå snart fem måneder siden siste gang Klagenemnda kunne møtes.

– Tatt noe lengre tid

For tiden kan man spørre seg om den i det hele tatt eksisterer.

Problemet er at departementet ikke har klart å utnevne nødvendige nye medlemmer, noe som skulle ha vært gjort før 1. november i fjor.

– Prosessen med oppnevning av nye medlemmer har imidlertid tatt noe lenger tid enn forutsatt. Vi jobber med å få på plass nye medlemmer så raskt som mulig, sier Asgeir Spange Brekke, seniorrådgiver i FD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske veteranorganisasjonene reagerer på forsinkelsene som påvirker et ukjent antall skadde veteraner.

– Det er bare FDs representanter som mangler, sier Anders Grindaker som er talsmann for Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mistenker at det ligger mulige endringer i praktiseringen av forskrifter og regelverk bak forsinkelsen:

– De prøver å begrense utbetalingene. Det er kjernen, frykter han.

– Dette er tragisk

Også hos NVIO (Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner) er man bekymret:

– Sakene hoper seg opp. Det er særdeles uheldig for de som sitter og venter. Dette er tragisk og rammer mennesker som allerede har ventet lenge, sier generalsekretær Thor Lysenstøen til ABC Nyheter.

Klagenemnda ser på avgjørelser fra Statens pensjonskasse, og vedtak her kan få store økonomiske konsekvenser for den enkelte.

Men det er ikke pengene som først og fremst bekymrer Frank Sandbye-Ruud, som har deltatt i fire kontingenter og seks misjoner utenlands siden midten av 90-tallet.

– Jeg har kjempet lenge mot NAV allerede, men er nå gjeldfri. Men de stadige utsettelsene har tatt all min fightervilje. Jeg har gitt opp og er helt utslitt. Det påvirker også min motivasjon før behandlingen, sier 48-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde myndighetene gjort jobben sin, så hadde min sak vært avklart i august, sier han.

– Et slag i trynet

Han mener SPK kunne ha rettet opp en feil i sitt vedtak uten at saken hans måtte inn for behandling hos klagenemnda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men da den først måtte opp i nemnda, så skulle det etter planen ha skjedd 13. november. En uke før møtet var berammet - og hvor både veteranen og en advokat må møte - ble det utsatt. Nå ble det antydet nytt møte «i januar».

23. januar ba Sandbye-Ruud om å få opplyst ny dato, men i FD kunne man bare komme med en vag antydning - «forhåpentligvis månedskiftet februar/ mars».

Det betyr at den psykisk skadde veteranen må avbryte sitt behandlingsopplegg for å møte for nemnda. Det ser han ikke frem til med glede.

– Et veldig slag i trynet.

De første diagnosene på PTSD (post-traumatisk stress) kom i 2012, men først i januar 2014 innså 48-åringen at han har problemer som trenger behandling. Han hadde da trukket seg tilbake fra sosial omgang med familie og venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke klart å lande. Jeg har vært veldig sint og blitt sintere og sintere, men har prøvd å kanalisere dette inn i mine saker overfor NAV og SPK.

– Men jeg har jo ikke klart det helt, da, sier Sandbye-Ruud som forteller at han fire ganger har gått til angrep på biler som ikke har stanset foran gangfeltet, og også latt det verbalt gå hardt ut over sin nære familie.

For ham er det slitsomt stadig vekk å måtte forberede seg til mulige møter i nemnda.

– Jeg må jo lese meg opp i forkant av dette, for å være sikker på at jeg husker og kan svare korrekt på de spørsmål som måtte komme.

ABC Nyheter har spurt Forsvarsdepartementet om hvorfor oppnevnelsen av en ny Klagenemnd har vært så vanskelig, men ikke fått noe svar.