Meny

Obama-rådgiver: USA vil ikke sende våpen til Ukraina

USA vil ikke sende våpen til Ukraina, sier en rådgiver for president Barack Obama. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere våpen er ikke svaret på krisen i Ukraina, sier en av president Barack Obamas fremste rådgivere i sikkerhetsspørsmål.

– Vi mener at økonomiske sanksjoner, som nå tærer på den russiske økonomien, er den beste måten å påvirke Russland på, sier nestlederen for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Ben Rhodes.

Ifølge The New York Times vurderer USA å forsyne Ukraina med våpen til bruk mot de russiskstøttede separatistene, men ifølge Rhodes er dette foreløpig uaktuelt.

– Vi tror ikke at det å bringe inn flere våpen er svar på krisen i Ukraina, sier Rhodes til CNN.

Les også: – Vi vet at de har soldater i Ukraina

NATO-støtte

Blant dem som angivelig støtter ideen om å forsyne regjeringsstyrkene i Ukraina med våpen, er NATOs militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove.

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice skal også være åpen for tanken om å sende våpen til Ukraina, selv om hun flere ganger tidligere har advart mot dette, skriver The New York Times.

Tysk nei

Tyskland kommer ikke til å bistå det ukrainske forsvaret med våpen, understreket statsminister Angela Merkel mandag.

– Jeg er overbevist om at denne konflikten ikke kan løses med militære midler, sa Merkel på en pressekonferanse i Budapest.

De prorussiske separatistene og regjeringsstyrkene kjemper nå om byen Debaltseve i Øst-Ukraina, som er et strategisk viktig knutepunkt for jernbanen i området.

Les også: – Ingen enighet i samtalene om våpenhvile i Øst-Ukraina

Mobiliserer

Separatistlederen Aleksandr Zakhartsjenko i Donetsk varsler mobilisering og hevder å kunne sette inn 100.000 soldater i en offensiv, mens andre i området hevder at han i realiteten er i ferd med å miste støtte.

Myndighetene i Kiev varsler også mobilisering og hevder at de snart kan sette inn ytterligere 50.000 soldater for å slå tilbake separatistenes nye offensiv.

Ifølge myndighetene er fem ukrainske soldater og sju sivile drept det siste døgnet. I løpet av helgen ble om lag 50 personer drept.

Populært