Meny

Politiet mente de ikke ville nå regjeringens asylmål

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ga i august politiet klar beskjed om at måltallene for utsending av asylsøkere skulle nås. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august i fjor varslet politiet at de ikke kom til å nå regjeringens høye ambisjoner om å sende ut asylsøkere. Justisminister Anders Anundsen (Frp) ga klar beskjed om at måltallene skulle nås, skriver Bergens Tidende.

På ett år økte måltallet på personer som skal sendes ut av landet fra 1.200 til 1.900, men en rekke kriser og konflikter i aktuelle land gjorde det vanskelig for Politiets utlendingsenhet (PU) å få uttransportert mange nok, noe PU ga Justisdepartementet beskjed om.

På et møte i Justisdepartementet 19. august i fjor ga Anundsen flere av landets mest sentrale polititopper klar beskjed om at måltallene skulle nås. Ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til fikk PU fire dager på seg til å komme opp med en plan.

Ifølge avisen ble PU bedt om å legge vekk alt arbeid «som ikke direkte støtter kortsiktig opp under retur av personer uten lovlig opphold. Dette innebærer at kurs, reiser, seminarer, utviklingsarbeid og lignende som ikke er strengt nødvendig» må vurderes opp «mot at returarbeidet – særlig i kategorien asyl – har prioritet».

Les også: - Regjeringen sendte ut barn, nedprioriterte kriminelle

Lørdag 23. august sendte PU den ferdige handlingsplanen over til Politidirektoratet, og her var statsrådens ordre fanget opp:

«Vi tar tilbakemeldingen vi fikk ifra justis- og beredskapsministeren med største alvor, og jobber nå aktivt med å iverksette og identifisere tiltak ...», står det.

Deretter gikk antallet returer av afghanere rett i været, og mange av dem som ble sendt ut, var lengeværende barnefamilier.

Les også: 184 barn forsvunnet fra asylmottak i Norge

Ifølge dokumentene avisen har gjennomgått fikk ikke PU noen føringer om å vise tilbakeholdenhet overfor denne gruppen, selv om Anundsen i Stortinget i oktober forsikret om at regjeringen hadde «myket opp fokuset» overfor de lengeværende barna.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) avviser overfor avisen at press for å nå måltallene har ført til at mange lengeværende barn er sendt ut.

Les også: Departementet vedgår feil oversettelse av protestbrev

Populært