Meny

Seks heroinbrukere smittet av botulisme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet advarer mot livsfarlig heroin i omløp i Oslo-området etter at seks heroinmisbrukere er smittet av den alvorlige sykdommen botulisme.

I alle tilfellene er den forurensede heroinen skaffet i rusmiljøet i Oslo, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI ble etter nyttår varslet om ytterligere to antatte tilfeller av botulisme hos personer som hadde injisert heroin utenfor blodårene. Like før jul ble fire andre meldt smittet.

Nå oppfordrer FHI både rusmisbrukere og helsepersonell som er i kontakt med misbrukere, om å være oppmerksomme på muligheten for at heroin som sirkulerer i Oslo-området kan være forurenset med botulinumsporer.

Bakgrunn: Myndighetene frykter livsfarlig heroin i Oslo-området

Botulisme er en alvorlig sykdom med nervelammelser, som skyldes giftstoffer produsert av bakterien clostridium botulinum. Misbrukere som tar heroin med sprøyte, kan utvikle en alvorlig form for sårbotulisme når de injiserer stoff.

Blant symptomene er lammelser, talebesvær og problemer med å puste. Tiden fra smitte til sykdom kan variere fra noen få dager til opp mot to uker.

Det europeiske varslingssystemet for smittevernhendelser er også informert. Et lignende utbrudd er også registrert i Glasgow i Skottland ifølge FHI.

Populært