Enke: – Litvinenko mistenkte Putin for bånd til kriminelle

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksandr Litvinenko, den russiske eks-spionen som døde av forgiftning i London i 2006, mente Vladimir Putin var knyttet til organisert kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fortalte Litvinenkos enke, Marina Litvinenko, da hun vitnet i den offentlige høringen om saken i London mandag.

Hun sa også at hennes avdøde ektemann mente det var derfor Putin ikke var i stand til å ta opp kampen mot korrupsjon i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Litvinenko skal delt sine bekymringer om korrupsjon i et møte med Putin i 1998, da sistnevnte var FSBs øverste sjef.

Putin, som året etter ble president for første gang, skal ikke ha gjort noe med saken, og kort tid etter ble Litvinenko, av familien kalt Sasha, selv satt under etterforskning.

Les også: Britisk avis: – Bevis knytter Russland til drapet på Litvinenko

– Sasha sa at det ikke var noe nyttig møte i det hele tatt fordi han trodde ikke på Putins faglige evner, han trodde ikke han kunne endre noe, sa Marina Litvinenko i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til den manglende tilliten var at Putin hadde blitt FSB-sjef uten å ha erfaring fra grunnplanet i sikkerhetstjenesten.

Høringen startet i forrige uke og skal vare i ni uker. Den britiske påtalemyndigheten mener Litvinenko ble forgiftet da han drakk te sammen med de to russiske agentene Andrej Lugovoj og Dimitrij Kovtun på Millennium Hotel i London 1. november 2006. Litvinenko døde tre uker senere. Før han døde sa han at han mistenkte Putin for å stå bak forgiftningen.