Meny

Bro ga etter ved Holmestrand – E18 vil være stengt lenge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E18 ved Holmestrand vil være stengt lenge etter at fundamentet under Skjeggestadbrua falt sammen etter et jordras mandag ettermiddag.
Fakta om Skjeggestad bro:
  • Skjeggestad bro på E18 i Vestfold ble bygget i 1998 og tatt i bruk i 2001.
  • Broen er 230 meter lang og ble bygget i forbindelse med E18 Gutu – Hellandprosjektet. Broen er en såkalt kassebrou i spennbetong, som er en svært vanlig brotype.
  • Hvert døgn kjører om lag 10.000 biler over denne broen.
  • Norske broer inspiseres hvert femte år. Skjeggestad bro ble sist inspisert 1. juli 2011 uten vesentlige anmerkninger. Neste hovedinspeksjon var planlagt innen utgangen av 2016.

– Veien kommer til å være stengt i veldig lang tid framover. Det har gått et jordras under brua, slik at pilarene som holder brua oppe har sviktet. Det er en alvorlig dump på broen, og søylen til brua henger i løse lufta, sier Jarle Steinnes, vakthavende brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen, til NRK.

Ingen personer kom til skade i hendelsen, men mange bilister ble evakuert fra bilene sine.

Broen går over Mofjellbekken like ved Skjeggestaddalen like før avkjøringen til Holmestrand. E18 er inntil videre stengt i begge retninger. Mandag ettermiddag var det fortsatt bevegelse i broen, ifølge vitner på stedet.

Se video fra stedet øverst i saken.

Evakuert

Først opplyste politiet at det var en brist i broen, og at den var stengt for trafikk. Senere viste det seg at broen har falt delvis sammen.

Tre tunge kjøretøyer, en minibuss og en del personbiler sto mandag ettermiddag igjen på stedet. Rundt 45 personer ble evakuert.

– Alle personer er evakuert fra kjøretøyene som står igjen nær området der broen har kollapset. Vi opplever at det fortsatt er bevegelse i bruelementene, og gjør kontinuerlig vurderinger om det er mulig å få fjernet kjøretøyene til trygt område, sier vakthavende brannsjef Jarle Steinnes fra skadestedet.

Ny bro

Broen ligger noen hundre meter nord for Bentsrudkrysset i sørgående retning.

Nødetatene er på stedet, men ingen personer er skadd, opplyser Vestfold politidistrikt. Vegvesenet er på stedet med fagfolk som skal vurdere situasjonen. En av bropilarene har sklidd ut som følge av jordraset.

– Byggeleder, geoteknikere og bruspesialister er på stedet for å undersøke nærmere, sier avdelingsdirektør Ingunn Foss i Statens vegvesen i Vestfold til NTB.

Skjeggestadbrua ble åpnet i 2001, ifølge Vegvesenet.

Politiet fikk melding om bruproblemene like før klokken 15 mandag.

Anbefalt omkjøring for nordgående trafikk er fylkesvei 680 Svinevoll eller fylkesveg 313 Holmestrand. Anbefalt omkjøring for sørgående trafikk er fylkesvei 35, melder Statens vegvesen.

I tillegg vil en ekstra ferje mellom Moss og Horten bli satt inn i trafikk.

Evakuert

Det er ikke meldt om personskader, men mange bilister er evakuert fra bilene sine.

Tre tunge kjøretøyer, en minibuss og en del personbiler står igjen på stedet. Rundt 45 personer venter på å bli evakuert av minibusser, opplyser politiet.

– Alle personer er evakuert fra kjøretøyene som står igjen nær området der broen har kollapset. Vi opplever at det fortsatt er bevegelse i broelementene, og gjør kontinuerlig vurderinger om det er mulig å få fjernet kjøretøyene til trygt område, sier vakthavende brannsjef Jarle Steinnes fra skadestedet til NTB i 16-tiden.

Kjørte rett i senkningen

Flere bilister har fortalt om ferden over broen mandag ettermiddag.

– Plutselig gikk det rett ned og jeg kunne ikke se bilen foran meg, sier Henrik Lindhagen til tb.no.

– Men jeg så at han dukket opp igjen, så da tenkte jeg at jeg ville klare meg, jeg også, forteller han.

Bilist Freddy Helge Carlsen kjørte rett i senkningen.

– Jeg trodde forstillingen på bilen min hadde røket, forteller han.

Statens vegvesen sier i en pressemelding at de foreløpig ikke kan si noe om årsaken til at broen er skadet.

Geoteknikere og brospesialister er på stedet for å undersøke nærmere.

Populært