Meny

Oslo universitetssykehus brøt helseforskningsloven

Statens helsetilsyn har sett på sakene til tre pasienter som fikk komplikasjoner i forbindelse med prøvetaking. Illustrasjonsfoto: Christian Thomassen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo universitetssykehus ga ikke god nok informasjon til deltakerne i et hjerneforskningsprosjekt. Helsetilsynet mener også sykehus brøt meldeplikten da det oppsto komplikasjoner.

Statens helsetilsyn har sett på sakene til tre pasienter som fikk komplikasjoner i forbindelse med prøvetaking og måling av det interkraniale trykket.

Selv om det ble hentet inn samtykke fra samtlige 112 deltakere i prosjektet, mener tilsynet at informasjonen som ble gitt i forkant, ikke var tilstrekkelig og at dette innebærer et brudd på helseforskningslovens krav til samtykke.

Forskningsprosjektet var godkjent av en regional etisk komité og gjennomført i tråd med godkjenningen. Det ble også gjort forsvarlige risikovurderinger, skriver tilsynet.

Sykehuset har fått pålegg om å endre samtykkeskjemaet, men for lov til å fortsette prosjektet, så lenge deltakerne informeres om den konkrete risikoen som følger ved å være med.

Populært