Meny

Strauss-Kahn i retten etter sexfester

Daværende IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn under et Oslo-besøk i 2010. Foto: Morten Holm / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn risikerer å bli dømt til ti års fengsel og 13 millioner kroner i bøter i rettssaken som starter mot ham mandag.

Saken, der 65-åringen står tiltalt sammen med 13 andre, starter klokken 14 mandag. I løpet av rettssakens tre uker, blir det rikelig med tid til å gå igjennom en rekke lyssky detaljer om sexfester med luksusprostituerte, blant annet på Carlton hotell i Lille.

Påtalemyndigheten har tiltalt Strauss-Kahn for hallikvirksomhet, fordi de mener han sto i sentrum av prostitusjonsringen med sexfester, der vitner har omtalt ham som «kongen».

Ønsker lukkede dører

I tillegg til Strauss-Kahn kommer retten blant annet til å høre fra politifolk, frimurere, hotellsjefer og innehaveren av bordellet med navn «Halliken Dodo».

Først må imidlertid retten ta stilling til en rekke prosessuelle spørsmål. Blant annet har en av de prostituerte vitnene bedt om å få forklare seg bak lukkede dører. Det er også bedt om å kjenne hele rettssaken ugyldig, på grunn av påstander om at etterforskningen startet åtte måneder før politiet offisielt åpnet sak.

– En lakmustest

Flere har omtalt saken som en lakmustest for hvordan franskmenn skal forholde seg til offentlige personers privatliv i framtiden, ifølge BBC.

Presidenter og andre offentlige personers sidesprang har lenge blitt sett gjennom fingrene med. Enkelte mener denne saken, og bråket rundt president François Hollandes elskerinne tidligere i år, tyder på at dette er holdninger i endring.

Mange trodde den respekterte økonomen ville ta over som president etter Nicolas Sarkozy, før en hotellansatt i New York anklagde ham for seksuelle overgrep i 2011. Den saken ble henlagt, men førte likevel til at Strauss-Kahn måtte gå av som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).

I saken Strauss-Kahn nå må i retten for, hevder hans forsvarer at han ikke visste at kvinnene på disse festene var prostituerte.
Populært