Meny

Solberg kritiserer Russland: – Vi vet de har soldater i Ukraina

Statsminister Erna Solberg åpnet sikkerhetskonferansen mandag. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) mener Russland utgjør en av de største sikkerhetspolitiske utfordringene i 2015.

Propaganda, intervensjoner – og det å nekte for det – er nøkkelord for den russiske framgangsmåten, sier hun.

Statsministeren kritiserte Russland gjentatte ganger da hun åpnet sikkerhetskonferansen «The balance of power» mandag.

Russlands aggresjon og stadige brudd på folkeretten i Ukraina utgjør en trussel mot grunnleggende demokratiske verdier, sa hun.

– En av de største utfordringene vi har i dag, er at Russland er blitt mer kategoriske på den internasjonale arenaen. Propaganda, indirekte intervensjoner og å fortsette å nekte for det, er nøkkelord for den russiske framgangsmåten, sa Solberg.

Les også: Solberg (H): Norge vil trappe opp i nordområdene

Forlenger sanksjoner

Solberg sier hun føler det er viktig at hun sier hvordan Norge ser på Russlands opptreden.

– Det bryter med internasjonal lov, både det de har gjort på Krim-halvøya og det militære utstyret de gir til opprørerne i Øst-Ukraina. Og vi vet jo at det er russiske soldater på bakken der, sier hun til NTB.

EU besluttet forrige uke å forlenge sanksjonene mot Russland. Norge kommer til å ta en egen vurdering av om vi skal følge etter, ifølge Solberg.

– Det er viktig at vi har en felles linje i Europa. Det er ingenting ved Russlands aktiviteter for øyeblikket som minsker behovet for at vi står sammen i tiltakene vi retter mot landet, sier hun til NTB.

Les også: - Ingen enighet i samtalene om våpenhvile i Øst-Ukraina

– Ønsker ikke regimeendring

Årets sikkerhetskonferanse, som holdes i regi av Den norske Atlanterhavskomité, er viet relasjonen mellom NATO og Russland.

NATO har fastslått at Russland har militærstyrker inne i Øst-Ukraina, og mener å se en økning av tungt, russisk militærutstyr i området. Russland har hele tiden nektet for at de støtter de prorussiske opprørerne i nabolandet.

NATOs visegeneralsekretær Alexander Vershbow har tidligere vært USAs ambassadør i Moskva. Han framholdt i sin tale at alliansen verken ønsker en konfrontasjon med Russland eller en regimeendring i landet.

– Det NATO ønsker, er at Moskva skal endre sin oppførsel, sa amerikaneren.

Les også: Stoltenberg ber russerne stanse støtten til separatister

«Universelle verdier»

Statsminister Solberg trakk fram både Russlands rolle i Ukraina-konflikten og terrorangrepet på Charlie Hebdo som eksempler på at 2015 har startet på en «dårlig» måte.

Russland ble også nevnt som ett av to eksempler på «et skille i ideologi, verdier og verdenssyn». Det andre var Den islamske staten (IS) og deres herjinger i Syria og Irak.

– Menneskerettigheter. Demokrati. Loven. Samarbeid. Ytringsfrihet. Folkeretten. Disse er verdier vi fortsatt må kjempe for. De er ikke europeiske eller vestlige verdier, de er universelle verdier, sier hun.
Populært