Meny

Selvransakelse i Japan etter IS-drap på japanere

Japans statsminister Shinzo Abe får kritikk for Japans unnfallenhet etter at IS drepte to japanske gisler. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Japan trekkes myndighetens håndtering av internasjonale kriser i tvil etter at de to japanere som ble holdt fanget av IS, ble halshugget.

Siden andre verdenskrig har Japan hatt en pasifistisk grunnlov og landet har vært svært forsiktig med å blande seg inn i hva som skjer i områder langt fra Japan, som Midtøsten.

– Myndighetene manglet informasjon, og det gjorde det vanskelig å håndtere situasjonen, sier professor Takashi Kawakami ved Takushoku-universitetet til nyhetsbyrået AFP.

Drapene på de to japanerne tydeliggjorde Japans manglende innflytelse i regionen og landets svake diplomatiske kontaktnett og etterretningskapasiteter i Midtøsten, mener professoren.

– Etter dette må myndighetene styrke sine etterretningsoperasjoner både på hjemmebane og i utlandet, sier han.

Les også: IS: – Japansk gissel halshugget

Den japanske journalisten Kenji Goto ble drept av opprørsgruppa Den islamske staten (IS) forrige uke. Statsminister Shinzo Abe sier at han reagerte med «ekstremt sinne» på drapet og lover å aldri tilgi terroristene som drepte 47-åringen.

Goto er det andre japanske gisselet som er drept av IS på kort tid, noe islamistopprørerne understreker er en følge av Japans støtte til den USA-ledede krigen mot dem.

Populært