Meny

Tre måneder på rad over 40 prosent for Ap

Ap-leder Jonas Gahr Støre har startet 2015 med fin glid på målingene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-bølgen fortsetter. For tredje måned på rad sier mer enn fire av ti velgere at Arbeiderpartiet er førstevalget.

Arbeiderpartiet måles over 40 prosent i samtlige av de sju nasjonale meningsmålingene som ble gjennomført i januar. Gjennomsnittet på 41,5 prosent oppnås etter enkeltmålinger som varierer fra 40,1 til 42,8 prosent.

Det historisk høye nivået har holdt seg i tre måneder på rad.

Stabile forhold

Fra gjennomsnittet i desember til gjennomsnittet i januar er det kun marginale endringer, ifølge beregningene som Poll of polls har foretatt.

Senterpartiet øker med to promillepoeng, Arbeiderpartiet og Høyre øker med ett promillepoeng, Fremskrittspartiet er uendret, mens SV, KrF og Venstre går ned med ett promillepoeng.

Les også: Ap får 42,4 prosents oppslutning på ny måling

Det betyr at Høyres snitt var 22,6 prosent mot Fremskrittspartiets 11,3 prosent. Samlet gir det 33,9 prosent for de to regjeringspartiene – som så sent som i oktober i fjor var større samlet enn Arbeiderpartiet.

Flertall med to

Gjennomsnittet for regjeringens samarbeidspartier ble 5,3 prosent for KrF og 4,6 prosent for Venstre.

Det ville gitt «Nydalen-kvartetten» en total på 80 stortingsmandater dersom januar-snittet hadde vært valg, en nedgang på 16 fra stortingsvalget høsten 2013.

På den andre siden ville SVs snitt på 3,7 prosent og Senterpartiets 5,4 prosent gitt den gamle rødgrønne koalisjonen 88 januar-mandater, to over det som trengs for å danne flertallsregjering.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) falt fra 3,5 i desember til 3,3 i januar – som er partiets svakeste nivå siden april 2014. Det ville likevel vært nok til to mandater.

80.000 stemmer

Nettstedet Poll of polls har denne måneden regnet ut at Jonas Gahr Støre har et forsprang i kampen om statsministerposten på 80.000 velgere.

Det teoretiske regnestykket er at dersom Arbeiderpartiet fratas 3 prosentpoengs oppslutning som fordeles like mellom Høyre og Frp (+1 på begge) og +0,5 til hver av KrF og Venstre, vil mandatfordelingen sende en bred koalisjon med Ap, Sp, SV og MDG i mindretall med 84 mandater.

På den annen side blir Støres forsprang brått større dersom SV og eller MDG skulle klatre over sperregrensen uten at oppslutningen om Ap forrykkes nevneverdig.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært