Meny

Al Jazeera-journalist løslatt fra Egypt, etterlyser de to andre

Her er den australske Al Jazeera-journalisten Peter Greste avbildet i august 2013 i Den demokratiske republikken Kongo. Noen måneder senere ble han arrestert og fengslet i Egypt. Foto: Thomas Mukoya / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den australske Al Jazeera-journalisten Peter Greste, som har sittet fengslet i Egypt, er løslatt og på vei hjem. Al Jazeera krever samme skjebne for de to andre fengslede – én av dem skal være på vei ut.

I kjølvannet av Peter Grestes løslatelse søndag, blir det meldt at også Al Jazeera-journalisten Mohamed Fahmy trolig blir løslatt fra fengsel i Egypt i løpet av kort tid.

Mens Greste har australsk statsborgerskap, er Fahmy egyptisk-canadisk – og skal tilbake til Canada. Den siste fengslede journalisten, Baher Mohamed, har bare egyptisk statsborgerskap – og går trolig en mer usikker skjebne i møte.

De tre ble arrestert og fengslet 29. desember 2013, før de ble dømt til sju og ti års fengsel 23. juni 2014. Ifølge den egyptiske domstolen skal de tre ha spredt løgner ved hjelp av en «terrororganisasjon», et begrep som gjerne blir brukt om Det muslimske brorskap.

Journalistene har derimot vært tydelige på at de ikke har gjort noe ulovlig. Fengslingene har ført til voldsomme reaksjoner fra et nær samlet verdenssamfunn.

Les også: – Elleve drept i uro i Egypt

Krever fullføring

Mens Al Jazeera gleder seg over at Greste nå er på vei hjem, krever de samme behandling av Fahmy og Mohamed.

– Vi vil ikke hvile før Baher og Mohaed også får tilbake friheten, sier konstituert direktør for mediehuset, Mostefa Souag, i en uttalelse søndag.

– Egyptiske myndigheter har makt til å fullføre dette riktig i dag, og det er akkurat hva de må gjøre, sier Souag videre.

Les også: Uro på fireårsdagen for folkeopprøret i Egypt

– Vi er håpefulle

Greste ble sluppet fri fra fengselet i Kairo søndag formiddag, før han landet i Larnaka i Kypros noen timer senere. Sammen med broren Michael går turen videre til Australia senere.

Ifølge sikkerhetskilder får altså Mohamed Fahmy returnere til Canada snarlig, noe som gleder familien hans.

– Deportasjonen er i sluttfasen. Vi er håpefulle, sier forloveden Marwa Omara.

Det canadiske utenriksdepartementet sier i en pressemelding at de tror Fahmys sak vil løses innen kort tid.

Populært