Meny

Regjeringen håper på å sende Krekar til Italia

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har siden i fjor jobbet for å få til en avtale om å overføre mulla Krekar til Italia, opplyser kilder ifølge Aftenposten.
Fakta om mulla Krekar

* 58 år gammel kurder fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.

* Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003.

* Kan ikke utvises av frykt for tortur og henrettelse i Irak.

* Oppført på FNs terrorliste i 2006.

* Dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler i 2010.

* Frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Løslatt fra Kongsvinger fengsel 25. januar.

* Oslo politidistrikt har vedtatt å tvangsflytte ham til et asylmottak i Hemne kommune etter løslatelsen.

* Krekars advokat har påklaget vedtaket.

* Oslo tingrett behandlet saken tirsdag og avsier kjennelse fredag.

Initiativet skal ha kommet fra den nye politiske ledelsen etter regjeringsskiftet, skriver Aftenposten. Overføring til Italia er ifølge avisa én av flere konkrete løsninger det arbeides med i den politisk betente saken.

Etter det Aftenposten får opplyst fra flere uavhengige kilder, har det vært møter og samtaler på embetsverksnivå mellom italienske og norske myndigheter om Krekar i 2014.

Justisdepartementet vil ikke uttale seg om avisens opplysninger.

– Dette vil vi ikke kommentere, sier kommunikasjonssjef Gunnar Johansen til NTB.

Les også: Anundsen avviser planer om Krekar-instruks

– Flere prosesser

Italienerne skal i fjor ha sagt seg villig til å gå i dialog om en mulig overføring og møtt norske representanter om dette, ifølge Aftenposten. Saken skal også ha blitt tatt opp på politisk nivå i fora der de to landenes ansvarlige politikere har møtt hverandre.

Norge skal ha hatt flere prosesser gående for en mulig overføring av Krekar til Italia, ifølge avisen. Én av disse strandet da italienerne vendte tommelen ned i fjor høst.

Etter det Aftenposten får opplyst fra flere uavhengige kilder, jobbes det imidlertid fortsatt med å få sendt ham til Italia.

Leder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet eller den italienske ambassaden i Oslo har heller ikke villet kommentere avisens opplysninger.

Les også: Northug: – Jeg og mulla Krekar er i samme båt

Meling: – Aldri hørt om

Det har ikke lyktes NTB å komme i kontakt med Krekars advokat Brynjar Meling.

Advokaten sier imidlertid til Aftenposten at han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han sier han heller ikke er kjent med at det pågår etterforskning i Italia der Krekar er involvert.

Det har imidlertid skjedd. I 2003 var politi og representanter for påtalemyndigheten i Italia i Norge for å avhøre Krekar. Etterforskerne mente hans gruppe Ansar al-Islam hadde samarbeidet med al-Qaida om å rekruttere arabere i Norge og andre land for å krige mot amerikanerne i Irak.

Etterforskerne mente en rekruttering hadde foregått både i Italia, Tyskland, Norge og Spania. Krekar avviste at noe slikt hadde skjedd.

Les også: Frp ber Europarådet om Krekar-hjelp

Tvangsflyttes?

Oslo tingrett kommer mandag med sin kjennelse i saken om å tvangsbosette Krekar på Jarlen mottak i Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Det er lovligheten av Oslo-politiets vedtak om flytting retten skal ta stilling til.

Krekar, som ble løslatt fra fengsel tidligere denne måneden, påklaget vedtaket.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.
Populært