Meny

Nå kan DU vinne fredsprisen

Søndag gikk fristen ut for å nominere kandidater til Nobels fredspris 2015. Da går også startskuddet for å spekulere i hvem som kan bli årets vinner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kampanje som vil få deg og meg til å gjøre noe for en bedre verden, skal være blant de nominerte til årets fredspris. Men fredsforsker Kristian Berg Harpviken har mer tro på en prest som hjelper båtflyktninger i Italia.

Søndag gikk fristen ut for å nominere kandidater til årets pris. Som vanlig vil Nobelkomiteen holde listen over forslag hemmelig, men likevel blir en del av forslagene kjent gjennom mediene.

Blant dem er aksjonen One billion acts of peace (En milliard fredelige handlinger), som oppfordrer folk flest til å ta grep for en bedre verden. Budskapet er at selv små handlinger er bidrag til en fredeligere verden, som å gi bøker til hjemløse, invitere en som har dårlig råd, på middag eller spare strøm og vann.

Uansett må du dokumentere ditt bidrag til fred med et bilde på sosiale medier, og målet er å samle 1 milliard slike handlinger innen 2019. Det er Desmond Tutu og fem andre nobelprisvinnere som har nominert kampanjen, og de to initiativtakerne er Dawn Engle og Ivan Suvanjieff, ifølge nettavisen Business Insider.

Les også: Jagland slår tilbake mot Lundestad

– Ikke nok å spre glede

Selv om fredsforsker Harpviken har sans for kandidater fra sivilsamfunnet, er han skeptisk til at denne kampanjen blir årets vinner.

– Det skal mye til for å få Nobels fredspris for å spre glede og harmoni i nabolaget, sier han.

– Ideen om at man må begynne med seg selv om man skal skape fred, står sterkt innenfor fredsbevegelsen. Men det har ikke stått spesielt sterkt innenfor nobelkomiteen, konstaterer direktøren ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Han viser til at komiteen de siste årene har vært mer opptatt av storpolitiske og globale spørsmål. Selv når det har vært vinnere knyttet til lokale konflikter, har også disse prisene tatt opp i seg storpolitikken, påpeker han.

Les også: Cortes trolig sendt ut av Norge

Europas humanitære krise

Harpviken lager hvert år en liste over sine Nobel-favoritter. I år står den katolske presten Mussie Zerai øverst. Hans organisasjon Agenzia Habeshia kjemper for rettighetene til nordafrikanske båtflyktninger i Italia.

– Migrasjonen i Middelhavet er en humanitær krise som stadig blir verre og Europa strever med å finne et svar, skriver Harpviken.

Motstemmer mot det russiske regimet har også ofte vært nevnt som mulige fredsprisvinnere. I år har Harpviken satt avisen Novaja Gazeta på sin liste, fordi den «bevarer journalistikkens prinsipper, på tross av det har tøffe kostnader.»

– Det har vært mange gode priser de siste årene, men jeg syns det er trist at komiteen ikke har valgt å bruke sin tyngde til å kaste lys på situasjonen i Russland, sier Harpviken til NTB.

Han påpeker imidlertid at en slik pris i år kan bli ansett som en del av «den store vestlige konspirasjonen».

Les også: Nobelaktivisten løslatt – politiet anker til lagmannsretten

Begrenset rett til å nominere

Det er begrenset hvem som kan nominere kandidater, men stortingsmedlemmer er blant dem som får komme med forslag.

Fredag ble det kjent at pave Frans, den danske redaktøren Flemming Rose og den amerikanske varsleren Edward Snowden er blant forslagene som er sendt til Nobelkomiteen fra norske politikere.

Søndag kunne stortingsrepresentantene Karin Andersen og Snorre Valen fra SV dessuten fortelle at de har nominert de saudiarabiske menneskerettighetsaktivistene Waleed Abu al-Khair og Raif Badawi til prisen.

Hvem som blir årets vinner, gjøres kjent i oktober.

Populært