Meny

Britisk avis: Norge avslørte russisk fly med atomvåpen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En norsk militær lyttepost var sentral da et russisk bombefly lastet med kjernefysiske våpen, ble identifisert, ifølge en britisk avis.

Det er Daily Express som søndag kommer med opplysningene. To russiske bombefly var ute på øvelse, hvor ett av flyene skal ha hatt atomvåpen om bord. Avisen siterer «kilder i det britiske forsvarsdepartementet».

Flyet, som fløy nær britisk luftrom, skal ha hatt et kjernefysisk antiubåtmissil med seg. Våpenet var ikke armert, og det russiske mannskapet måtte få direkte ordre fra president Vladimir Putin for å armere det.

Les også: Åpner for å hjelpe Russland

Hendelsen har skapt furore i Storbritannia, hvor statsminister David Cameron og forsvarsminister Michael Fallon skal ha blitt opplyst om hendelsen. Fra britisk hold blir handlingene omtalt som en ny, bevisst provoserende handling fra russisk side.

Det var en norsk militær lyttepost som plukket opp kodeord fra mannskapet som avslørte at Russland var ute på øvelse, ifølge Daily Express.

Brynjar Stordal, pressesjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, ønsker ikke å kommentere avisas opplysninger nærmere.

Les også: Hurtigruten snuser på Russland

– Vi ønsker ikke å kommentere opplysningene som avisa hevder de har en kilde på, sier Stordal til NTB søndag ettermiddag.

På generelt grunnlag opplyser derimot Stordal at det norske forsvaret venter at Russland gjennomfører øvelsene med den kapasiteten de har.

– De aller fleste av deres militære plattformer, det være seg i lufta, på sjøen eller under sjøen, har en kapasitet med atomvåpen. Det ville vært overraskende om de ikke trente med den.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært