Meny

Kvinne (92) lå død i leiligheten i to uker

Forsvarer Tomasz Edsberg og bydelsdirektør Lasse Østmark i retten mandag. Saken ble mandag utsatt. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo kommune nekter å vedta forelegg etter at to eldre kvinner døde.

Mandag  morgen skulle straffesaken mot Oslo kommune startet etter at kommunen ikke ville vedta et forelegg på 500.000 kroner. Ifølge forelegget har ikke kommunen lagt til rette for at to eldre fikk den hjelpen de hadde behov for.

Den ene av de to, en 83 år gammel kvinne, ble funnet død utendørs 1. mars 2010.

– Alvorlige lovbrudd

I tiltalen heter det av kvinnen var «dement, inkontinent, hadde smerter, infeksjoner og en tendens til å falle, uten at tjenesteyter la til rette for at hun fikk tilstrekkelig hjelp til å ivareta sine behov».

Etter at kvinnen ble funnet ute etter å ha frosset i hjel, valgte Helsetilsynet å politianmelde kommunen ved bydelen, Gamle Oslo, og anbefale et forelegg.

– Vi mener det er snakk om veldig alvorlige lovbrudd, sa avdelingsdirektør Gorm Are Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til Aftenposten i september 2012.

Den andre, en 92 år gammel kvinne, ble funnet død  sin leilighet i april 2010. Ifølge tiltalen hadde hun da vært død i om lag 14 dager.

– Sviktet i flere år

I 92-åringens tilfelle hadde svikten vart i flere år, mente Helsetilsynet. Kommunen hadde fra 2005 gjentatte ganger blitt kontaktet av «pårørende, naboer og egne ansatte som påpekte at hennes psykiske og fysiske tilstand stadig ble forverret», heter det i forelegget.

Oslo kommune organiserte sitt helsetilbud på en slik måte at de ikke var i stand til å yte kvinnen «forsvarlig helsehjelp, ved at hun ikke ble gitt helkontinuerlig oppfølging i sykehjem. Det ble heller ikke iverksatt tiltak for å sikre hennes ernæringsmessige situasjon og hennes generelle omsorgssituasjon», heter det om oppfølgingen av 83-åringen.

Det er satt av syv dager til saken i Oslo tingrett.

Tomasz Edsberg, Oslo kommunes forsvarer,  ønsket ikke å kommentere saken før den skal opp i retten.

–  På generelt grunnlag pleier vi ikke å omtale saker i media før den skal opp i retten, sier han til VG fredag.

SISTE: Saken ble utsatt mandag ettersom aktor er syk

– Kommunen tar til etterretning at aktor er syk. Tidsrammen var allerede knapp, sier forsvarer Edsberg til ABC Nyheter mandag morgen.

Det er foreløpig uklart når saken vil starte.

Populært