Sp lover hjelpetiltak hvis Norge forbyr tigging

Selv om Norge innfører et nasjonalt forbud mot tigging, vil rom fra Romania fortsette å komme til Norge inntil forholdene blir bedre i Romana, mener rumenere. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Selv om Norge innfører et nasjonalt forbud mot tigging, vil rom fra Romania fortsette å komme til Norge inntil forholdene blir bedre i Romana, mener rumenere. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Norge forbyr tigging må tiggerne få andre alternativer her, mener rumenere. Senterpartiet, som vil sørge for at regjeringen får gjennom et nasjonalt forbud, lover sosiale tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om tiggerforbudet:

* Forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.

* Den rødgrønne regjeringen avviste i 2013 å gjeninnføre et forbud. I stedet ble politiloven endret slik at kommunene i sine politivedtekter kan sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og lage et register over pengeinnsamlere.

* I april 2014 fremmet Høyre/Frp-regjeringen et lovforslag som åpner for kommunale tiggeforbud. Det ble vedtatt med Senterpartiets støtte og innført 1. juli.

* Regjeringen sendte i januar forslag om et nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring. Høringsfristen er 15. februar.

(Kilder: NTB, Justisdepartementet)

Romania har ansvaret for elendige kår for sin rombefolkning, men løsningene i hjemlandet ligger langt fram i tid, sier to rumenere som deltok på en konferanse i Oslo denne uka.

– Romania er ikke villig til å gjøre en innsats, de bruker bare småpenger av tildelte midler fra EU og andre land til rombefolkningen, sier Ciprian Necula, menneskerettighetsaktivist og leder for organisasjonen KCMC i Romania, som jobber med rettigheter for rom.

– Det har vært så mange konferanser og seminarer om situasjonen for rom i Romania. Ingen gidder lenger å ta konferansene på alvor, sier han til NTB.

Bakgrunn: Sp vil støtte nasjonalt tiggeforbud

Forbud opphevet

Han erkjenner at tigging opprettholder problemene, men mener et forbud heller ikke er noen løsning. Romania fjernet sitt tiggeforbud for ett år siden fordi det ikke hadde effekt – ingen var blitt arrestert, og tiggerne satt der som før, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å fjerne arbeidsløsheten, stigmatiseringen og mangelen på utdanning blant rom må det langsiktige investeringer til, og de må følges opp nøye. Det vil ta lang tid, sier Necula.

Les også: Lovforslag om tiggeforbud sendt på høring

Kommer uansett

I mellomtiden vil tiggerne komme, forbud eller ei. Det mener både han og læreren Mihaela Zatraenu, som har bidratt til å innføre rom-språk og historie ved statlige skoler.

– De vil komme, men da blir de altså kriminelle. Det kan gjøre noe med dem, kanskje føre flere over i virkelig kriminalitet, sier Zatraenu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er overrasket over hvor stor oppmerksomhet romtiggerne har fått i Norge.

– Jeg ser ikke noen problemer i Norge, det er ingen invasjon av romtiggere, antallet er lite. Det virker bare som det er et problem bare for den norske regjeringen, ikke for folk flest, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lytt til menneskene som kommer til Norge. Det er en grunn til at de kommer. Det er langt fram til løsningene i Romania, og i mellomtiden trenger disse menneskene penger, er budskapet fra de to rumenerne.

Les også: – Tiggeforbud kan være i strid med menneskerettighetene

Hovedansvar i Romania

Helsingforskomiteens leder Bjørn Engesland sier Romania uten tvil har hovedansvaret, men sliter med få ressurser og stor korrupsjon. Men et forbud mot tigging er vanskelig å akseptere, mener han.

– I vårt privilegerte land velger man å møte et rop om hjelp med forbud. Det å få folk ut av fattigdom tar tid, understreker han.

Han mener det er et riktig signal at Norge vil bruke mer av EØS-midlene til innsats for rom i Romania.

Sp lover tiltak

Senterpartiet er garantisten for at regjeringens forslag om nasjonalt tiggeforbud vil få flertall i Stortinget, og partiet lover sosiale tiltak for romtiggerne her i landet. Hvilke tiltak kan hun ikke si.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke konkret informasjon nå fordi det ikke er kommet noen sak fra regjeringen om dette ennå, sier Sps justispolitiske talskvinne Jenny Klinge.

Hun viser for øvrig til at Utenriksdepartementet gjorde det kjent tidligere i år at Norge bevilger ytterligere rundt 175 millioner kroner av EØS-midlene for å bekjempe fattigdom i Romania, vesentlig i regioner der det bor mange med rombakgrunn.

– Dette er en direkte oppfølging av hva vi ønsket oss, og et godt første steg, sier Klinge.