Meny

Hver fjerde eldre dør innen ett år etter et hoftebrudd

HOFTEBRUDD: – 25 prosent dør innen ett år, ikke av selve bruddet, men fordi de blir syke eller sykdomsbildet blir forverret, sier ortoped Greger Lønne ved Lillehammer sykehus. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 prosent av alle eldre som opplever hoftebrudd, dør innen ett år etter skaden.

Hoftebrudd er fellesnavnet på brudd i selve lårhalsen og brudd i området ved den lille og store lårbensknute.

Hvert år opplever omtrent 10.000 mennesker hoftebrudd i Norge. De aller fleste skadene er hos eldre mennesker, og over halvparten av bruddene er lårhalsbrudd. Det er bare hos eldre dødeligheten går opp som følge av hoftebrudd, viser statistikken.

– 25 prosent dør innen ett år, ikke av selve bruddet, men fordi de blir syke eller sykdomsbildet blir forverret. Dette er et høyt tall, som sier noe om hvor stor påkjenning et hoftebrudd kan være i livets siste fase, sier ortoped Greger Lønne ved Lillehammer sykehus til NRK.

En studie som ble publisert tidligere denne uka, viste at vektendring hos eldre kvinner gir økt risiko for brudd.

Vektreduksjon knyttes til en økning av alvorlige typer brudd, i hofter og rygg, mens det å gå opp i vekt hovedsakelig knyttes til flere brudd i hånd, arm og skulder, ifølge studien.

Les saken: – Vektnedgang og vektøkning gir økt risiko for brudd

Populært