Meny

KrF presser regjeringen om søndagsåpne butikker

VET IKKE NOK: KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen ikke har gitt nok god dokumentasjon om reformen om søndagsåpne butikker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krf-leder Knut Arild Hareide mener dokumentasjonen regjeringen har gitt om søndagsåpne butikker er så mangelfull at partiet nå vil presse fram svar gjennom skriftlige spørsmål.

– Regjeringen har aldri gjort noen utredning om søndagsåpent. Derfor utfordrer vi ulike statsråder med seks omfattende skriftlige spørsmål, sier Hareide til Vårt Land.

I KrF og andre deler av opposisjonen er det undring over det ikke eksisterer noe ferdig høringsdokument ennå, selv om høringsrunden om søndagshandel ble presentert for pressen av tre statsråder for tre uker siden.

Bakgrunn: Regjeringen er klar for søndagsåpne butikker

Statsråd Thorhild Widvey har i tillegg avvist en oppfordring fra elleve frivillige organisasjoner og instanser med krav om en egen konsekvensutredning.

Krever svar

Blant spørsmålene KrF krever svar på er hvilke konsekvenser søndagsåpent vil ha for frivilligheten, for klimaet, distriktsbutikker, omfanget for ansatte, prisnivået på varer.

Hva en slik reform vil gjøre med selve hviledagsinstituttet, er det overordnede spørsmålet, sier Hareide.

– Tanken om at vi trenger en annerledesdag er det bærende for KrF i denne saken.

– Alle virkemidler

KrF-leder Knut Arild Hareide høstet spontan og lang trampeklapp da han oppfordret partiets landskonferanse til å gi stortingsgruppa mandat til å kjempe mot søndagsåpne butikker «med alle tilgjengelige politiske virkemidler».

– Vi vil ha et familievennlig, inkluderende og fleksibelt arbeidsliv. Derfor går vi mot regjeringens forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser, mer søndagsarbeid og søndagsåpne butikker, sa Hareide.

Han vedgår imidlertid at regjeringen i utgangspunktet har flertall for de endringene den ønsker – med støtte fra Venstre. Men slaget er likevel ikke tapt, mener partilederen.

– Samarbeidsavtalen forplikter alle fire partiene til å forsøke å bli enige, understreket Hareide.
Populært