Meny

Hvem frigjorde Auschwitz?

Russland frigir hemmelige krigsdokumenter etter polsk fornærmelse

OPPRØRENDE: – Vestlige politikere kan ikke omskrive historien om Den Røde Hærs rolle i kampen mot nazismen, ut fra dagens konflikt i Ukraina, mener presseattache Andrey Kulikov ved den russiske ambassaden i Norge. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag hevdet den polske utenriksministeren at det var Ukraina som frigjorde Auschwitz for 70 år siden. Nå får ABC Nyheter framlagt dokumenter som viser hvor mange nasjoner den Røde Hær var sammensatt av.

– Når vestlige politikere forsøker å endre historien av aktuelle politiske grunner, er det farlig.

Det sier presseattache Andrey Kulikov ved den russiske ambassaden i Norge til ABC Nyheter.

Russland reagerer sterkt på polske myndigheters håndtering av 70-årsjubileet for frigjøringen av utryddelsesleiren Auschwitz 27. januar.

Den polske utenriksministeren Grzegorz Schetyna valgte på jubileumsdagen å fornærme Russland og Sovjetunionens Røde Hær.

Ifølge ham var det først og fremst Ukraina som frigjorde nazistenes leir for massedrap på jøder, sigøynere og andre utsatte grupper.

Provokasjonen kom som følge av dagens situasjon med russisk annektering av Krim og spenningene i Øst-Ukraina, meldte BBC.

Les også: Russlands ambassade takker Navarsete

– Opprørende historisk omskriving

– Sovjetunionen ofret 27 millioner menneskeliv i kampen for å slå ut nazistene. Den Røde Hær besto av mange nasjonaliteter. De betalte en felles pris. Når disse påstandene kommer om at Den Røde Hærs rolle skal reduseres i en historisk omskrivning, er det opprørende for russere og andre nasjonaliteter, sier presseattache Kulikov.

Han legger nå fram hittil hemmeligstemplede rapporter fra slagene i slutten av verdenskrigen. Som følge av de polske utspillene, velger Russlands forsvarsdepartement nå å frigi 15 sentrale dokumenter fra begivenhetene der og da.

Dokumentene viser forløpet av de militære operasjonene under frigjøringen av Polen i januar 1945. De viser blant annet en feltrapport fra sammensetningen av den 60. armé i begynnelsen av januar 1945 - som nasjonalitet for nasjonalitet oppgir antall offiserer og menige.

HEMMELIG TIL NÅ: Dokumentet viser blant annet sammensetningen av Den Røde Hærs 60. armé i januar 1945. Den nederste kolonnen viser antall soldater nasjonalitet for nasjonalitet. HEMMELIG TIL NÅ: Dokumentet viser blant annet sammensetningen av Den Røde Hærs 60. armé i januar 1945. Den nederste kolonnen viser antall soldater nasjonalitet for nasjonalitet

 Dokumentet som er vist i faksimile over, lister opp 42.398 russere, som den største gruppa i armeen. Videre dokumenterer feltrapporten at 38.041 ukrainere og 1210 hviterussere - i tillegg til mange andre nasjonaliteter som tilhørte den daværende Sovjetunionen - deltok.

Også noen frivillige fra Japan og Finland var med i slaget. I alt 39 nasjonaliteter var representert.

Les også: Hevder Putin tilbød Polen halve Ukraina

Her er dokumentene:

– Vi kan ikke endre historien ut fra vestlige politikeres interesser nå. Dokumentene viser at det polske folket var veldig takknemlige overfor Den Røde Hær den gang.

Russiskkyndige kan lese alle de nylig frigjorte historiske dokumentene på hjemmesidene Russlands forsvarsdepartement.

Populært