USA kritiserer Israels nye byggeplaner på Vestbredden

Israel og statsminister Benjamin Netanyahu har godkjent 430 nye bosetninger på den okkuperte Vestbredden, ifølge en israelsk fredsorganisasjon. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix
Israel og statsminister Benjamin Netanyahu har godkjent 430 nye bosetninger på den okkuperte Vestbredden, ifølge en israelsk fredsorganisasjon. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix

Israel har godkjent bygging av 450 nye bosetningsboliger på den okkuperte Vestbredden. Det undergraver forsøk på fred, mener USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid etter at Israels planer om 450 nye boliger på okkuperte områder på Vestbredden ble kjent, fordømte palestinske myndigheter beslutningen og kalte det en krigsforbrytelse

USA er dypt bekymret over planene, sier talsmann Josh Earnest i Det hvite hus fredag. Tiltaket kan undergrave forsøk på å skape fred i regionen, mener president Barack Obamas talsmann.

Utenriksminister Børge Brende (H) frykter at godkjenningen vil øke konfliktnivået.

– Bosetningspolitikken er i strid med folkeretten og undergraver muligheten for en fredelig løsning på konflikten, sier han.

Les også: Spent mellom Hizbollah og Israel etter angrep

– Svekker forholdet

Aktivister mot Israels bosetningspolitikk reagerer også kraftig. Organisasjonen Peace Now påpeker at de nye bosetningene kan komme til å svekke forholdet mellom Israel og USA i forkant av statsminister Benjamin Netanyahus planlagte tale til Kongressen 3. mars.

– Etter å ha satt Obamas regjering i forlegenhet med invitasjonen til Kongressen, gir Netanyahu amerikanerne nok et slag i trynet ved å utvise null respekt for Israels nærmeste allierte, sier Peace Now i en uttalelse.

USA fordømmer, i likhet med de fleste andre land i verden, Israels fortsatte bygging av bosetninger på okkupert land.

Israels innenriksdepartement mener på sin side at regjeringen bare har lagt ut bosetningsenheter som ikke ble solgt da de ble tilbudt i fjor, på markedet på nytt.

Blant dem er direktøren for organisasjonen Terrestrial Jerusalem, Daniel Seidemann, som mener Israel nå åpner slusene for nye bosetninger. Han tror israelske myndigheter vil kunngjøre flere byggeplaner fram mot parlamentsvalget 17. mars i et forsøk på å sanke stemmer. Netanyahus parti Likud kjemper hardt mot andre høyrevendte partier om stemmene til bosetterne.

– Dette kan ikke være et uhell. Det kunne ikke ha skjedd uten Netanyahus viten og samtykke, mener Seidemann.

Les også: Israel: – Hizbollah ønsker ingen opptrapping

Mange hus

De 450 nå godkjente boligene skal bygges i fire eksisterende bosetninger på den okkuperte Vestbredden: 112 i Adam, 156 i Elkana, 78 i Alfei Menashe og 84 i Kiryat Arba.

Israel har bygget hus til mer enn 500.000 israelere på Vestbredden og Øst-Jerusalem siden områdene ble erobret under krigen i 1967.

Palestinerne ønsker at disse landområdene skal bli en del av en uavhengig palestinsk stat.