Forskere utvist for å være fare for rikets sikkerhet

Norske myndigheter mener to forskere ved Universitetet i Agder (UiA) er en fare for rikets sikkerhet. Nå er de utvist av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kinesisk statsborger, som var stipendiat i tre år, og en professor med europeisk statsborgerskap, er ifølge norske myndigheter en fare for rikets sikkerhet, melder NRK. Grunnen skal være at de frykter forskernes kompetanse kan brukes i militære formål i andre land. Etter det NRK forstår handler det om at de kan tilegne seg kunnskap som kan brukes til utvikling av missiler.

Det skal være første gang en fast ansatt ved et universitet i Norge er utvist fra landet.

– Vi er overrasket. For vi har undersøkt forskningen og sett på fakta i saken. Vi kan ikke se at det er grunnlag for utvisning, sier UiA-direktør Tor A. Aagedal.

Professoren var veileder for stipendiaten i vindmøllekraft. Begge de ansatte som nå er utvist, nekter for beskyldningene.

– Det synes for meg at problemet er mennenes tilknytning til et universitet i Kina. Universitetet skal ha tett samarbeid med kinesisk militære, sier advokaten Nils Anders Grønås, som representerer stipendiaten.

Verken Grønås eller advokat for professoren, Arild Humlen har fått fullt innsyn i begrunnelsen for vedtaket om utvisning. Det er hemmeligstemplet informasjon.

– Vi vet ikke grunnlaget og kan derfor ikke protestere, men myndighetene mener dette er pågående aktivitet. Min klient forstår ikke hvorfor han er utvist, sier Grønås.

De to fikk frist til 23. januar på å forlate Norge.

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken, men mener det er viktig å motvirke faren for at visse stater og terrorister skal tilegne seg og bruke masseødeleggelsesvåpen.